Sunday, January 27, 2008

Zam terkubur di Merbok ditangan Umno bukan BA

Lobi-melobi dan cantas-mencantas dalam politik Umno semakin membuak-buak dan hangat membahang ekoran semakin hampirnya tarikh pilihan raya. Bukan pembangkang seperti PAS atau PKR atau DAP yang memperkatakan isu ini tetapi akhbar-akhbar media perdana milik BN dan kaum kerabatnyalah yang mensensasikan isu itu barangkali terdorong juga oleh lobi mereka-mereka yang kuat mempengaruhi masing-masing media.

Memandangkan Umno telah menangguhkan pemilihan dalam partinya, maka perhatian semua kini tertumpu kepada kemamapuan masing-masing pemimpin untuk layak dinaikkan sebagai calon BN. Inilah masa dan ketikanya bagi mereka yang memegang teraju dalam parti khasnya Umno untuk memilih siapa-siapa yang mereka rasakan akan menguntungkan masadepan politik mereka dan mencantas sesiapa sahaja yang lebih merupakan biawak hidup atau sudah tersenarai dalam mereka yang “lawan taukeh”.

Sesiapa sahaja yang dicalonkan nanti dan menang sebagai wakil rakyat Umno, maka laluan mereka untuk menguasai parti diperingkat bahagian akan menjadi lebih mudah. Takkanlah contohnya ahli parlimen sesuautu kawasan itu tidak nanti ditabalkan sebagai sekurang-kurangnya Ketua Bahagian Umno.

Politik lobi-melobi dan cantas-mencantas ini adalah mainan dalam gelanggang Umno.

Tiba-tiba hari ini bila ada desas-desus kononnya Menteri Penerangan, Zainuddin Maidin tidak akan dicalonkan semula untuk bertanding di kerusi Parlimen Merboknya di Kedah, anak Kedah berketerunan Melayu/India ini terus melenting sambil berkata sebagaimana dipetik dalam Mingguan Malaysia:

Ini semua kerja pembangkang. Dia pi (pergi) bohong kata kita nak tangguh atau takut pilihan raya. Pada hal, pemimpin mereka sendiri yang takut dan buat cerita macam-macam.

Kenapa sampai begitu jauh sekali pergi lentingannya itu?!

Saya percaya parti-parti pembangkang lebih berminat bertempur dengan beliau di Merbok berbanding dengan calun baru sebab sudah pasti banyak rekod dan tindakkan beliau selama ini yang boleh didedahkan kepada pengetahuan rakyat. Pembangkang tidak ada masa untuk berpoltik dalam hal ini, janganlah Zainuddin buat-buat atau reka cerita. Pada saya yang heboh melaga-laga dan membakar isu ini adalah kalangan di dalam kelambu beliau sendiri di Merbok itu. Jaga Zainuddin, berbilah-bilah keris Umno di Merbok sedang dihunus untuk menikam belakang anda.

Semoga BA akan bertemu beliau di Parlimen Merbok nanti.

(Khabarnya kata Zainuddin kali ini beliau akan menghilangkan wang pertaruhan calon BA, hebat mengalahkan hero filem Tamil!)

No comments: