Thursday, January 24, 2008

Tuhan hanya akan tolong BN dan MIC

Benarkah perayaan Thaipusam di Batu Caves semalam diboikot sehingga mengakibatkan bilangan yang hadir jauh berkurangan dari tahun-tahun sebelum ini? Khabarnya para penyokong Hindraf telah menjalankan kempen bisik-bisik agar penganut Hindu tidak meraikan Thaipusam di Batu Caves kerana beberapa faktor termasuklah bahawa AJK Kuil berkenaan telah membenarkan pihak polis masuk keperkarangan kuil terbesar di Malaysia itu semasa tercetus perhimpunan Hindraf tahun lepas. Juga kerana MIC telah mengambil-alih pengurusan dan peguasaan kuil tersebut sejak dari itu.


Kalau mengikut Presiden MIC Samy Vellu, kempen Hindraf itu gagal. Dan yang paling kuat menyokong kenyataan Samy itu tidak lain dan tidak bukan akhbar-akhbar yang didokong oleh Umno belaka, antaranya:
UTUSAN: SMS boikot tidak diendah
BERITA HARIAN: SMS hasutan tak jejas Thaipusam
SINAR: SMS boikot tak jejas Thaipusam, lebih sejuta kunjungi Batu Caves

Memang padanlah akhabr-akhbar Umno menyokong Samy Vellu, soal samada benar atau tidak berita mereka tidak penting, yang pentingnya Samy Vellu mesti terus dinobat sebagai Kapitan orang-orang India, kerana ia penting bukan hanya buat survival MIC tetapi juga buat Umno dan BN!

Saya pun sebenarnya mahu tahu juga, benar atau tidak penganut Hindu telah berjaya melancarkan boikot itu, merayakan Thaipusam bukan di Batu Caves tetapi di kuil-kuil lain. Kerana jika ia berjaya atau setidak-tidaknya berjaya mensusutkan bilangan yang hadir di Batu Caves, terbukti kesataun mereka itu kukuh dan bakal merupakan suatu kekuatan yang nanti mampu menggugat kestabilan politik BN.

Kalau kita baca akhbar-akhabr pro atau milik Umno di atas sudah tentulah kita akan menyimpulkan bahawa Samy Vellu dan MIC telah berjaya memecahkan tembok rintangan yang dibina Hindraf itu. Bagi saya memang saya membacanya, tetapi saya sekali-kali tidak pernah menaruh harapan apalagi keyakinan terhadap perkakas Umno itu.

Lihatlah berita yang dibawakan oleh THE SUN:

Smaller crowd at Batu Caves (Himpunan lebih kecil di Batu Caves)

Akhbar-akhbar NST dan The Star pula walaupun juga pro BN namun melaporkan:

For the first time in 40 years the Divine Life Society (DLS) has actually been forced to throw away the free food it gives out during the Thaipusam celebrations at Batu Caves. The DLS ashram, located next to the Batu Caves temple prepared food for 20,000 people but the lower than expected turnout meant some of the food would have been wasted. (NST)

Buat pertama kali dalam 40 tahun Perstauan Divine Life (DLS) telah terpaksa membuang makanan percuma yang biasa ia berikan semasa perayaan Thaipusam di Batu Caves. Ashram DLS terletak bersebelahan kuil Batu Caves dan telah menyediakan makanan percuma untuk 20,000 orang akan tetapi dengan kehadiran yang lebih rendah dari biasa ini telah mengakibatkan banyak makanannya dibazirkan begitu sahaja.(NST)

Devotees who went to Batu Caves yearly said the crowd this year was smaller than in previous years The said people were streaming freely through the gates of the Batu Caves temple when in the past the virtually could not move because of the crowd. Traders also said there was less business this year. (THE STAR)

Para penganut Hindu yang saban tahun mengunjungi Batu Caves mengakui bahawa himpunan tahun ini lebih kecil dari tahun-tahun sebelumnya. Kata mereka orang-ramai bergerak dengan selesa melepasi pintu pagar kuil Batu Caves sedangkan pada tahun-tahun sebelumnya tempat itu sesak dan padat. Malah para peniaga juga mengakui bahawa perniagaan pada tahun ini sangat berkurangan. (THE STAR)

Manakala berita lain pula melaporkan kuil-kuil di sekita Lembah Kelang selain Batu Caves kelihatan menerima kehadiran penganut Hindu yang luar biasa. Ini membuktikan yang terdapat sebahagian penganut Hindu telah benar-benar memboikot Batu Caves dan sebaliknya menjalankan upacara keagamaan mereka di kuil-kuil lain selain kuil besar itu.
Kerana itulah disamping cuaca yang panas semalam, antara yang turut terlebih panas selain kesan cuaca adalah Samy Vellu dan berkemungkinan barisan pimpinan MIC nya dan rakan-rakan dalam Umno. Thaipusam kali ini memberi isyarat bahawa masyarakat India yang beragama Hindu sudah mula dingin terhadap BN. Justeru itulah Samy kelihatan agak tidak selesa semalam sehingga berkata bahwa masyarakat India perlu melupakan terus kumpulan pembangkang kerana menggunakan agama untuk kepentingan politik (skrip yang sama yang telah lama digunakan oleh Umno terhadap PAS). Seterusnya sebagaimana dilaporkan oleh The Sun Samy berkata:

God knows what is happening and what we (MIC-BN) have done and he will only help MIC and BN.

BN sudah mula dipinggirkan, anda bagaimana?

No comments: