Saturday, January 26, 2008

Lobi-melobi semakin hangat dalam Umno

Semakin hampir pilihan raya semakin cemas parti-parti politik dalam memastikan kesediaan jentera masing-masing serta beresnya urusan calon dan pembahagian kerusi. Di media arus perdana, yang cuba digambarkan adalah kononnya gelabah parti-parti pembangkang PAS, PKR dan DAP. Kononnya kemungkinan pihak itu dan ini memboikot dan ada kerusi yang bakal ditandingi tiga penjuru.

Sebenarnya itu semua adat resam berpolitik di Malaysia dan malah dalam kem BN pun tidak terkecuali. Bagi parti-parti pembangkang disaat-saat ini lebih cepat mereka bersedia sebagaimana PKR dan DAP umumkan darihal selesainya pembahagian kerusi antara mereka di Pulau Pinang baru-baru ini, lebih baik pandangan rakyat terhadap mereka.

Umumkan satu negeri ke satu negeri dan akhirnya peringkat kebangsaan semuanya selesai sebelum BN umumkan tarikh pembubaran parlimen, jika mampu begitu pastinya licin dan cantik, dan barulah rakyat yakin dan mula menaruh harapan.

Sejak kebelakangan ini di dalam kandang Umno masing-masing heboh memperkatakan darihal pemimpin itu dan ini akan beralih kerusi dari DUN ke Parlimen dan sebaliknya. EXCO Johor Halimah Sadique contohnya dipaparkan di muka depan Utusan baru-baru ini akan beralih ke Parlimen dari kerusi DUN nya. Mungkinkah beliau bakal dilantik sebagai Timbalan Menteri atau Menteri Penuh, entahlah?

Tetapi antara MB yang dikatakan akan beralih ke Pusat adalah MB Pahang, Perlis dan Selangor. Masing-masing seakan membayangkan kesediaan untuk meninggalkan “power base” maing-masing diperingkat negeri, tetapi adatlah, mana ada MB Umno yang mahu meninggalkan kuas besar yang mereka pegang diperingkat negeri untuk beralih ke Pusat. Di Pusat belum tentu lagi nasib mereka.

Jangan contohnya Adnan atau Shahidan atau Khir jika berlaku peralihan bercita-cita nak terus jadi Menteri. Belum tentu lagi. Mereka harus tinjau apa yang pernah berlaku pada MB dan Ketua Menteri sebelum ini yang dibawa ke Pusat. Dizaman Tun Dr M contohnya apabila Ramli Ngah Talib ditarik dari Negeri ke Pusat, belia membayangkan akan jadi Menteri Kabinet, tiba-tiba disepak sebagai Timbalan Menteri, duduk pula di bawah ketiak Menteri MCA!

Jangan lupa nasib yang menimpa Ketua Menteri Melaka, Abu Zahar Isnin. Beliau menyangka bila Tun Dr M tarik beliau ke PUsat maka sudah pastilah beliau akan merasa kerusi kabinet. Rupa-rupanya Menteri tidak Timbalan Menteri pun tidak, beliau diterajang memegang jawatan Setiausaha Parlimen. Bayangkan dari taraf Yang Amat Berhormat Ketua Menteri, jatuh menjadi Yang Berhormat Setiausaha Parlimen, kasihan.

Khir agak-agaknya kalau ditarik ke pusat jadi apa?

Kerana itulah disaat ini lobi-melobi dikalangan Umno dikatakan sangat hangat. Siapa yang kenal PM akan gunakan kabel PM, kalau tidak guna kabel isteri PM, kalau tidak guna kabel menantu atau anak PM. Sampai tukang bawa fail dan tukang gunting PM pun khabarnya tidak terlepas dari turut dilobi lantaran kecamuknya politik mengejar kuasa dan kedudukkan dalam Umno dan BN.

Kesimpulannya ramailah nanti yang akan menjadi “casualty” atau mangsa dalam percaturan kuasa sesame Umno ini. Yang cedera dan gugur pasti akan mebalas dendam, yang masuk senarai orang-orang PM pasti akan menari-nari melonjak gembira. Bagi rakyat yang prihatin dan tahu akan isu yang terpapar di hadapan kita, teruskan tugas dan tanggugjawab masing-masing. Tuntutan untuk perubahan “total” telah tiba masanya, jangan berlenggah lagi!

No comments: