Thursday, January 17, 2008

Pengurusan kabinet Dollah caca-marba

Dari Madrid dengan garang PM kita Dollah Badawi melenting dan mengeluarkan kenyataan bahawa Menteri Pelancongan beliau Tengku Adnan Mansor sepatutunya melaporkan kepada BPR mengenai kes dua orang pegawai kementeriannya yang telah menyalahgunakan wang kerajaan dan tidak mengadakan penyiasatan dalaman sendiri.

BPR perlu diberitahu dan jangan halang BPR melakukan penyiasatan, kata Dollah.
BPR menurut laporan telah memulakan penyiasatan terhadap dakwaan bahawa kedua pegawai berkenaan telah menyalahgunakan sejumlah RM850,000 wang kerajaan dalam membuat promosi pelancongan, dengan memberikan suatu kontrak kepada sebuah syarikat yang tidak wujud.

Tetapi mengapa dalam kesnya sendiri Dollah tidak pula kelihatan garang? Dalam siasatan Suruhanjaya Diraja rakaman klip video "Lingam" Selasa lepas, saksi Loh Mui Fah yang hadir semasa video kontroversi itu dirakam, telah menyatakan bahawa pada 5 November 2007 beliau telah menulis sepucuk surat kepada Perdana Menteri menawarkan dirinya membantu dalam penyiasatan klip video berkenaan.

Malangnya beliau tidak menerima sebarang makluman atau balasan dari Pejabat Perdana Mneteri. Dalam erti kata lain Pejabat Perdana Menteri lansgung tidak bertindak atas surat beliau itu sedangkan kes ini merupakan suatu kes serius yang melibatkan kewibawaan Badan Kehakiman dan kerajaan sendiri. Mengapa PM berdiam? Mungkinkah beliau tidak tahu atau pegawainya tidak mahu beliau tahu? Bagaimanakah perjalanan urusan Pejabat Perdana Menteri di bawah Dollah?

Bagi saya Pejatat PM pun patutu terus sahaja menyerahkan surat Loh itu ke BPR untuk bertindak. Jika Tengku Adnan dalam kes beliau dikatakan cuba menganggu tugas BPR, dalam kes surat Loh ini Dollah bagaimana? Beliau tidak menganggu tetapi sebelakinya memendamkan suatu perkara penting dalam perkembangan kes yang begitu besar!
Kalau Tengku Adnan perlu dimarah Dollah bagaimana?

Saya tidak tahu, tetapi dalam hal ini saya suka memetik kenyataan Datuk Mahadev Shankar dalam siasatan Suruhanjaya DiRaja semalam ketika menyoal bekas KSN Samsuddin Osman berkenaan bagaimana maklumat dari surat Pejabat PM boleh bocor kepengetahuan orang lain (dalam kes ini kepengetahuan Lingam). Samsuddin bertegas menyatakan yang segala hal ehwal kabinet dikawal dengan rapi, lalu Mahadev berkata:

If it is so tight how is it that somebody can mention in the video clip something so confidential? If he knows this he might know a lot of other things too.

Jika ia ketat (kawalan hal ehwal kabinet) bagaimana orang lain boleh mendedahkan perkara rahsia dalam klip video berkenaan? Jika beliau (Lingam) tahu berkenaan hal ini beliau mungkin tahu tentang banyak hal lain.

Itu kabinet Tun Dr M, kabinet Dollah, entahlah? Surat sepenting surat Loh itu pun entah terpelenting kemana, bayangkan yang lain-lain! Malangnya Malaysia!

No comments: