Tuesday, January 15, 2008

Pastikan calon BN bersih moral

Sejak kebelakangan ini MB Selangor Khir Toyo banyak mendapat liputan dalam akhbar-akhbar tempatan. Ada diantaranya menjulang tinggi beliau sehingga mencecah langit, tidak kurang juga, samada beliau sedari atau tidak, lebih mahu membinasakan beliau.

Sepanjang kariernya sebagai MB sejurus Abu Hassan Omar melucutkan sendiri jawatannya ekoran terlibat dalam skandal seks bersama adik iparnya sendiri, Khir terus cuba melonjakkan dirinya ke atas dalam keadaan beliau tidak berpengalaman dan punya banyak pengaruh. (Jika tidak kerana bantuan Tun Dr M pastilah Khir sampai sekarang sekadar memberi tumpuan pada klinik pergigiannya sahaja).

Kini setelah hampir 8 tahun memimpin negeri, rakyat sudah mula meninjau-ninjau dan menelaah kad laporannya. Apabila bekas Menteri Kewangan, Tun Daim, baru-baru ini menyatakan yang Selangor adalah antara 3 buah negeri yang bermasalah (hotspot) buat BN dalam pilihanraya umum akan datang, sudah pastilah kedudukan Khir goyang. Selangor adalah sebuah negeri yang masyarakatnya begitu berbilang kaum. Pengundi menurut kaum secara keseulurhannya hampir seimbang antara Melayu, Cina dan India.

Yang pastinya masyarakat India di Selangor begitu tidak berpuas hati dengan Khir. Antara isu yang dibangkitkan Hindraf adalah berkait dengan masalah kuil dan peminggiran masyrakat India yang sebenarnya banyak tertumpu di Selangor. MIC di Selangor pula terus didominasi oleh puak yang yang kurang disenangi masyarakat India.

Kaum Cina di Selangor khasnya sekitar Lembah Kelang adalah yang paling vokal meluah dan menyatakan ketidakpuasan hati terhadap kerajaan negeri khasnya dalam isu keselamatan, ekonomi, PBT dan rasuah. Dan kebetulan di Selangor cuma sekitar 12 dari 56 kerusi DUN memiliki majoriti lebih 60% pengundi Melayu selebihnya iaitu 44 adalah kerusi campuran termasuklah beberapa majoriti Cina seperti di PJU dan beberapa kawasan bandar lain.

Cuma tinggal lagi orang-orang Melayu. Tetapi bolehkah Khir menjamin yang orang-orang Melayu setelah dihimpit dengan isu kenaikkan kos hidup, akan terus taat dan setia di belakang beliau? Pada tahun 1999 kerana marahkan layanan yang diterima oleh Anwar Ibrahin dan keluarganya, orang Melayu telah bertindak-balas akibatnya 4 kerusi Melayu dan 1 kerusi campuran jatuh ke tangan BA, kali ini?

Lalu kini Khir mengeluarkan kenyataan bahawa calon-calon BN di Selangor nanti akan ditapis untuk memastikan moralnya bersih termasuklah tidak terlibat dengan skandal seks. Langkah tersebut menurut beliau bagi mengelakkan timbulnya masalah dari segi kepimpinan dan keyakinan rakyat terhadap BN.

Hairan bermakna baru hari ini calon-calon BN dipastikan bersih dan baik, sebelum ini?
Setahu saya antara pemimpin BN yang adas krisis moral (samada terbabit kes BPR atau disiasat pihak berkuasa) atau terlibat dengan skandal seks ini ramai. Ahli Parlimen Gombak, Ampang, Shah Alam, ADUN Pelabuhan Kelang, ADUN Sementa (EXCO Agama yang pernah disaman oleh seorang wanita berkaitan kes penjualan tanah) semuanya terbabit sedikit-sebanyak. Malah MB sendiri pun ada banyak laporan BPR dibuat terhadap beliau.

Bermakna krisis ini memang serius melanda BN negeri, ditambah pula dengan perkembangan di atas, dan pandangan Tun Daim, tergugatkah BN di Selangor? Kata Khir tidak, kalau ada pun masalah hanya di Parlimen Petaling Jaya Utara (majoriti pengundi Cina), yang lain semua OK termasuk DUN Sg. Pinang dan Sekinchan yang kini dikuasai DAP, akan disapu bersih oleh BN.

Khir OK kata BN OK, rakyat bagaimana?

No comments: