Monday, January 28, 2008

Anwar dan Permatang Pauh

Kerusi Parlimen Permatang Pauh adalah merupakan kubu kuat Dato Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menyertai Umno dan kini disandang oleh isterinya Dr Wan Azizah. Dan sejak pilihan raya 1999 kerusi tersebut terus kekal dan kini merupakan satusatunya kerusi Parlimen milik PKR.
Umno kelihatan mengasak dan memberikan tumpuan yang besar terhadap kerusi Parlimen ini. Semalam Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia mengumumkan bahawa Ketua Pemudanya Hishamuddin Tun Hussien telah dilantik sebagai "bapa angkat" atau penyelaras jentera pilihan raya umum Permatang Pauh. Demikianlah hebat dan bersemangatnya Umno mahu menundukkan Ketua Umum PKR itu.

Saya merasakan dari menjadi "bapa angkat" kalau benar-benar "jantan" sepatutnya Hishamuddin bertanding sahaja di Permatang Pauh barulah boleh dikira pendekar muda yang gagah. Kalau sekadar "bapa angkat" sahaja tidak bermakna, dan malah ia merupakan penghinaan kepada rakyat di Permatang Pauh, apa perlu rakyat di Permatang Pauh kepada seorang bapa yang datangnya dari luar Pulau Pinang?

Selain memberi tumpuan kepada kerusi berkenaan saya perhatikan juga serangan terus dilancarkan oleh Umno terhadap Anwar. Di Ipoh semalam Ketua Penerangan Umno Malaysia Muhammad Mohd Taib telah menyifatkan Anwar sebagai "Ketua Kuman". Kononnya Anwar sedang menyibarkan kuman dimerata-merata untuk merosakkan nama baik parti pemerintah dan kerajaan.

Sebelum itu Khairy pula menyifatkan Anwar pula sebagai "badut" dalam arena politik tempatan. Senafas dengan Mat Taib, Khairy mengatakan sungguhpun Anwar laksana "badut" di sini, di luar negara beliau sibuk memperlekeh dan memburuk-burukkan imej negara.

Seorang panggilnya "ketua kuman", seorang lagi panggilnya "badut" apa pun realtinya bagi saya Umno termasuklah Mat Taib dan Khariy kesemuanya takut pada Anwar. Kalau benar Anwar ini sebagaimana yang mereka dakwa itu, maka benarkanlah ia bertanding lalu boleh nanti Umno jika benar hebat mengalahkannya digelanggangnya sendiri secara demokratik. Sebaliknya kesungguhan untuk memanggil pilihan raya awal seawal Mac, adalah bukti "ketua kuman" dan "badut" ini sebenarnya adalah ancaman pada Umno, dan tidak mustahil memiliki kemampuan bukan hanya mempertahankan Permatang Pauh malah merobohkan keangkuhan dan kesombongan Umno dan BN selama ini.

Lalu atas kebaculan Umno, maka pilihan raya terpaksa dipanggil awal bagi menafikan Anwar hak untuk bertanding. Dollah, Mat Taib, Khairy dan lain-lain tak perlulah beri alasan yang Anwar bukannya faktor dalam menentukan tarikh pilihan raya. Jikla benar ia dipanggil pada bulan Mac, maka yang nyatanya Umno dan pemimpinnya semua bacul belaka, dan hanya berani menyerang dari belakang dan tidak melalui pintu hadapan.

Lawan tetap lawan!

No comments: