Monday, February 27, 2006

Mengenang jasa Allahyarham Dato Onn Jaafar

In the country he roars like a tiger but outside the country he is dumb as a mute.

Dalam negara beliau mengaum bagaikan seekor harimau tetapi di luar negara beliau menyepi bagaikan seorang bisu.

Kasar bahasanya namun demikianlah sebahagian dari ucapan YB Ahli Parlimen dari Kuala Terengganu Selatan pada penggal Parlimen yang pertama bagi pilihanraya 1959. Ucapan beliau itu ditujukan kepada Perdana Menteri ketika itu YTM Tunku Abdul Rahman.Siapakah wakil rakyat itu?

Beliau adalah tokoh yang diraikan perjuangannya oleh Presiden Umno dan ahli-ahli Umno di Batu Pahat semalam iaitu Allayarham Dato Onn bin Jaafar, pengasas Umno. Ketika berucap di Parlimen Dato Onn duduk dibangku pembangkang mewakili Parti Negara.

Dan demikianlah peranan Dato Onn yang diberi penghormatan oleh wakil-wakil pembangkang yang lain (PAS 13 kerusi, Front Sosialis 8 kerusi, PPP 4 kerusi) untuk duduk sebagai Ketua Pembangkang walaupun partinya hanya memenangi 1 kerusi (sila rujuk, Datuk Onn Yang Saya Kenal : Datuk Ahmad Boestamam (1979)).

Dato Onn berperanan dengan cemerlang menegur dan mengkritik kerajaan tanpa gerun dan gentar sehinggalah beliau meninggal dunia pada tahun 1962 pada usia 67 tahun semasa masih menjadi ahli parlimen dari blok pembangkang. Bermakna setelah meninggalkan Umno (parti yang beliau asaskan) pada tahun 1951 Dato Onn tidak pernah toleh-toleh ke belakang dan terus melangkah ke hadapan sehinggalah ke akhir hayatnya.Semalam Umno merayakan perjuangan Dato Onn. Benar Dato Onn telah berjaya mengumpulkan orang-orang Melayu menentang Gagasan Malayan Union pada tahun 1946, benar Dato Onn merupakan pengasas Umno dan Presidennya yang pertama. Akan tetapi Dato Onn kemudiannya telah angkat kaki dan meninggalkan Umno, menubuhkan parti IMP dan kemudiannya Parti Negara yang dipimpinnya sehingga tarikh kematiannya.

Dato Onn anak Melayu yang memiliki prinsip, tidak condong kepada ugutan tidak terpedaya dengan wang ringgit, rasuah dan kedudukan (pasti kiranya beliau kekal sebagai Presiden Umno, maka beliaulah PM pertama negara). Sepatutnya jika kita berhsart merayakan perjuangannya maka rayakan juga perkara-perkara ini yang merupakan asas dan prinsip kehidupan Allahyarham yang dibawanya sehingga ke mati.

No comments: