Wednesday, February 15, 2006

Denmark menanggung azab dari kebiadapan akhbarnya

Isu karikatur biadap Nabi Muhammad saw yang berpunca dari akhbar harian Denmark masih lagi berterusan mengundang bantahan umat Islam dimerata dunia. Tindakan memulau barangan Denmark dan beberapa Negara Eropah yang lain sedang giat dilakukan diseluruh dunia samada secara besar-besaran maupun kecil-kecilan.

Parlimen Eropah turut membahaskan isu ini ekoran implikasi ketegangan yang telah tercetus serta impak terhadap ekonomi Negara-negara Eropah.

CNN sebentar tadi menyiarkan temuramah dengan bekas PM Denmark Poul Nyrup Rassmusen, yang merupakan anggota palimen Eropah (MEP) di lobi Parlimen Eropah yang sedang bersidang.Rassmusen bila ditanya berkenaan isu controversial ini telah berkata:

If I am asked to express my rights I would say that the act of publishing this cartoon is STUPID and INSENSITIVE.

Sekiranya saya diminta menyatakan hak saya maka saya akan katakana bahawa tindakan menyiarkan kartun ini adalah BODOH dan TIDAK SENSITIF.

Beliau dukacita bagaimana karikatur ini cuba menggambarkan seolah-olah jutaan umat Islam di dunia ini sebagai pengganas.

Rasmussen menambah:

The Danish government should act immediately when the incident happened by explaining the Danish attitude of respect of other religions. The Danish government should have then indicated that the signals from the cartoon do not represent that of the government.

Kerajaan Denmark sepatutnya bertindak serta-merta (ketika itu) dengan menjelaskan bahawa sikapnya yang menghormati kepercayaan agama lain. Kerajaan Denmark sepatutnya menyatakan bahawa isyarat yang cuba dibawa oleh kartun itu tidak mewakili pendirian mereka.Boikot barangan Denmark

Jelas Denmark dan Negara-negara Eropah sedang gawat menaggung kerugian dan ancaman akibat dari kebebasan diluar kawalan yang mereka amalkan. Biarlah ini menjadi pengajaran kepada mereka dan semua pihak di dunia bahawa kita sepatutnya belajar menghormati satu-sama lain dan jangan sekali-kali menggunakan kebebasan yang ada untuk menyinggung atau menghina kepercayaan mana-mana pihak lain.

No comments: