Tuesday, February 14, 2006

Mahathir sokong demonstrasi dan boikot

Tun Dr Mahathir walaupun telah bersara sejak dua tahun lalu, namun sejak akhir-akhir ini kelihatan terus bertenaga. Kadangkala lantaran lemahnya PM yang ada Mahathir disangkakan masih PM justeru kenyataannya yang tegas dan pedas yang sama-sekali berlainan dengan PM yang lembut dan longlai.

Mengulas isu bantahan umat Islam terhadap tindakan biadap akhbar Denmark dan beberapa akhbar negara Eropah yang lain yang menyiarkan karikatur yang menghina Nabi Muhammad saw, Mahahtir dipetik BERNAMA sebagai berkata:You (Muslims) must protest and, if necessary, make them feel the pain by boycotts and all that. But the thing is to send a message that they shouldnt do this again.

Umat Islam mesti membuat bantahan dan jika perlu melakukan apa-apa tindakan sehingga mengakibatkan (pihak ini) merasakan kepedihan (hasil tindakan mereka) melalui boikot dan seumpamanya. Yang penting adalah menyatakan sikap bahawa mereka tidak patut mengulangi perkara yang sama.

Ditanya mengenai reaksi beliau terhadap demonstarsi dan bantahan yang dilakukan oleh umat Islam seluruh dunia (termasuk di Malaysia), Mahathir berkata:

Well, it is insensitive (reprinting of the caricatures), and I think Muslims are right in protesting.

(Menerbitkan karikatur itu) adalah sikap yang tidak sensitif dan saya merasakan umat Islam berhak untuk membuat bantahan.

Sebelum ini TPM Najib Tun Razak pun bersetuju dengan tindakan umat Islam membuat bantahan ketika diminta mengulas demonstrasi besar-besaran umat Islam Jumaat lepas yang diketuai oleh Tuan Guru Hj. Abd Hadi Awang di Kedutaan Denmark di KL.

Sewajarnya diperingkat ini kerajaan melancarkan boikot besar-besaran barangna dan produk Denmark. Menurut akhbar kerajaan Denmark telah meminta bantuan Malaysia untuk meredakan ketegangan hubungan antara negara mereka dengan dunia Islam.

Dalam hal ini dan demi memelihara perasaan umat Islam kerajaan sepatutnya menasihatkan Denmark agar pertama-tama sekali memohon maaf secara terbuka dan berjanji bahawa perkara yang sama tidak akan berulang lagi. Jika mereka sanggup berbuat demikian, barulah kita usahakan langkah-langkah pembaikan hubungan, jika tidak persetankan sahaja mereka yang biadap itu.

No comments: