Wednesday, July 30, 2008

Apabila dakyah orang diterima

Saya sendiri sudah menerima poster ini melalui kiriman email dari individu yang tidak saya kenali, malah saya rasa ramai dah melihatnya. Anggapan pertama saya bila menerimanya adalah, ianya satu dakyah jahat untuk melaga-lagakan.

Tetapi rupa-rupanya ada juga yang anggap ia serius dan malah menaikkannya dalam blog beliau dengan posting:

http://kula.blogsome.com/2008/07/29/lets-see-the-shadow-government/

LETS SEE THE SHADOW GOVERNMENT

In parliamentary governments, the largest opposition party often refers to itself as a shadow government in which top leaders of the opposition are prepared to assume certain ministries should their party come to power in an election.

Lets see our Malaysia PR shadow government…….any comments

Saya tidak tahu apa maksud YB Kulla meletakkannya dalam blog beliau, mungkin gembira kerana begitu ramai Menteri Kabinet dari parti beliau DAP, entahlah.

28 comments:

Snowflake said...

Assallamualaikum
Sdr Roslan
Jujur, pada pendapat Snow buang masa Sdr. Roslan aje menampalnya diblog Sdr. Roslan. Saya tidaklah kata saya tak gemar dekat mereka, tetapi jangan lah "over-confident" sangat. Bukan sahaja mereka menonjolkan ketidakbijaksanaan mereka, tetapi juga menonjolkan "a shallow government".
Wallahualam
Wassallam

Anonymous said...

DAP macam cacing naik kemata..dah syok sendiri!Walaumacamana pong kita dak mboh UMNO atau BNatang....!!!! Kito nok PAS lame doh!

AnakMudaParlimenBatu said...

siapa yang tuli yang membuat cadangan sebegini, terutama yang tidak setuju orang bkn Islam jaga bahagian agama pula. Pelik2

Rakan2
Jangan Lupa layari blog saya di http://khairilazuar.wordpress.com
bagi komen setiap artikel yang saya tulis. …ada artikel baru

Mujahid said...

Salam,

Ya ya kalau begitulah kehendak mereka.Bersedialah untuk PAS menarik diri daripada PR dan menjadi 3rd Front.

Kita punya kekuatan itu.Lihat PKS di Indonesia.Lihat AKP di Turki semuanya utuh dan kuat bilaman ia mampu berdiri sendiri.

PAS bila lagi??Kami akan terus wala' dan berintima' dengan perjuangan Islam berwadahkan PAS ini selagimana ia mempertahankan hak Allah dan ketinggian Islam.Mahu tidak mahu semuanya memerlukan kebijakan pimpinan dalam merungkai satu persatu rantaian yang memecahbelahkan umat Islam.

Ana berdoa sekiranya benarlah ini yang mereka bayangkan untuk kerajaan akan datang,yakinlah PAS akan keluar daripada Pakatan Rakyat dan menjadi entiti yang ke-3

ALLAHU AKHBAR!!!

Fadzley said...

Kita tunggu dan lihat bila tiba tika dan saatnya. Kita merancang, Allah juga merancang & Allah yang sebaik2 perancang... Kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa mendatang. Harapnya ketuanan Islam akan bertapak di sini. Wallahu A'lam.

Anonymous said...

bro roslan

sape yg buat shadow gov. ni..ade ke nak letak menteri agama dari kaum india!! kahkahkah...lawak tul..rasenye ni mesti keja budak2 DAP..rubbish...

harap para pemimpin PAS terus bijak dlm perjuangan...jgn tunduk dgn propaganda dr luar maupun dlm pakatan sendiri...tingkatkan usaha dakwah dan konsisten dlm perjuangan, kejayaan INSYA'ALLAH akan menanti..

TAKBIR!!

..manshahirfriends..

Anonymous said...

Mantan Presiden ABIM jadi PM, mantan Setiausaha Agungnya jadi Menteri Luar..........terkenang dimasa dulu......patut mati-matian bertahan

KELUANGMAN

Snowflake said...

Assallamualaikum
Sdr. Roslan
Saya setuju sangat dengan Sdr. Mujahid. Setuju...banget!!!

Anonymous said...

Salam saudara Roslan, Saya rasa ini bukan keje DAP atau dari PR tapi dari BN. Mereka saje je nak buat satu breaking point dalam PR. Tapi percayalah jika inilah yang terjadi maka akan berlaku pemberontakan dari orang melayu. Dan perkara ini semestinyalah diketahui oleh DAP, dan saya yakin DAP takkan berani untuk mengambil risiko tersebut. Saya juga yakin DAP lebih bijak dari MCA dan Gerakan. Gila ke apa nak beri menteri pertahanan kat Lim Kit Siang. Ini bukan keje DAP atau PR tapi keje BN, buka nak bela DAP tapi sekadar renungan.

Anonymous said...

ala bro roslan... bagi jer la teresa kok jadi menteri asas babi!!!

Manjung Mari said...

Assallamualaikum

Bagi saya ini adalah kerja-kerja orang yang mahu Pakatan Rakyat itu gagal.

Harus kita ingat mereka yang sangat takut Pakatan Rakyat terlaksana sentiasa berbuat sesuatu, manakala M Kulasegaran tu pun apa lagi seronok macam Red Indian dapat senapanglah jadinya.
Kita tak usah risaulah, apa pun yang penting kuasa melantik Menteri dan perdana menteri tu semuanya dari YDPA. Sultan Mizan yang kita kasihi amat perihatin tentang negara, janganlah kita dok risau dakyah-dakya sebigini.

Nabil said...

rasenya bukan DAP buat ni... cube tgk betul2...takkan DAP nk buat teresa ko jd menteri pertanian dan asaa babi? jangan terpedaya dgn musuh...spt yg sdr roslan katakan, ia adalah dakyah jahat! cuma agak kecewa apabila YB kulla buat mcm serius lak...dia tak perasan kot...

Pemuda Pas Ampang said...

Slm Sdr roslan,

Belum apa-apa lagi DAP dah main-mainkan PAS..baik kita di PAS berjuang Tunggal lagi bagus dari join DAP ni...tak dapat perintah pusat pon takpe...

mmg kabinet bayangan tu takde apa-apa tapi meletakkan Gambar seorang bukan ISLAM menteri agama seolah-olah menghina ISLAM tu....dan meletakkan TG Haji hadi di tempat kebudayaan kesenian dan warisan pon boleh diaanggap menghina PAS kerana bukan itu sepatutnya tempat untuk Tuan Guru Kita isi,sepatutnya TG haji Hadi di posisi Perdana Menteri dan Anwar kembali jadi TPM....

senang2 sdr Roslan buat kabinet bayangan ikut sdr roslan lah..ok
hehe

Jelemetal said...

what the hell????
Irene fernandez????
dia ingat ni kt india ke nepal?
kalu gitu la line up nya baik PAS kuar dr PR..

Anonymous said...

Apabila saya tengok kabinet bayangan (?) tersebut, saya rasa ianya lebih kpd sindiran kpd PR. Cuba perati betui2...

Anonymous said...

alahai, sekali pandang pun dah tau ni keja puak2 amno bengong tu..
kita tak payah la nak anging tak tentu pasal...
cuma tindakan kulasegaran pi tampal kat blog dia tu sekadar nak mintak pandangan org je..
yg pastinya, bila kita dah perintah esok takkan nak bagi hindu tu jaga agama lak...
kadang-kadang lawak la nengoknya...

diarihijau said...

Belang DAP dh makin nampak ketara. sesetengah kita baru terbuka mata. Padahal beberapa pimpinan kita dah lama nampak. Pada saya maybe sbb2 beginilah adanya muqabalah Pas-Umno.

Saya tetap yakin klw PR perintah M'sia masa terdekat ni n Anwar jd PM, Melayu Islam akan rugi macam zaman UMNO perintah m'sia jugak. Kalau dapat kat Pas baru Melayu Islam terbela tapi... Pas masih belum kuat. So, nak buat macam mana? Sama2 kita pikir...

zahidyusof said...

cadangan balas Kabinet PR dalam
www.zahidyusof.blogspot.com

zahidyusof said...

cadangan Balas kabinet PR di
www.zahidyusof.blogspot.com

wan ismail said...

Bayangan Kabinet yang dibuat nampak sangat kurang cerdik. Kalau ya pun tengoklah tak kan jawatan TPM diberi kepada cina. Kompisi kaum kita dapati bukan melayu lebih ramai daripada melayu. Biarlah logik dan nampak ilmiah sikit.

Ehsan said...

Kita jangan lah terus melenting dengan agenda musuh untuk memecahbelahkan ikatan yang baru di bentuk. Perlu lah focus kearah bekerja lebih kuat untuk meyakinkan bahawa Pakatan Rakyat adalah wawasan yang adil untuk semua.

sheikh mohd akhbar said...

biarkan siluncai terjun dgn labu-labunya..biarkan-biarkan...biarkan melayu dgn labu2nya...biarkan..biarkan melayu lemas......

amingmbh said...

Jd malaysia ni kununnya nk ikut singapore la. nk taruk irene dlm portfolio agama boleh bawak mudarat kpd Islam. Apa salahnya PR cuba mengetengahkan Islam sebagai tema kabinet. Jgnla ikut singapore - rakyat dia tak patriotik, semua migrate ke NZ, US, Canada dan EU. sbb apa? tak tahannn. yg tinggal cuma rakyat dia yg keja kat multinational company pd kapasiti yg high profiles - teruk oo hidup kt singapore. Kita mana ada org mcm James Bond - agen British... yg ada pun UTK p bom org mongolia. Nk sgt jd singapore? masyarakat Islam sana takde dah kuasa politik; jd timun dgn durian je. Kita masih ramai pekerja yg miskin tinggal pula di bandar spt KL. kalau kail panjangnye sejengkal jgnla nk duga lautan global yg dalam. Cabaran global hanya boleh ditangani dgn kekuatan Islam. Apa la kulasegaran ni....

islamidina said...

Salam perjuangan semua,
Bagi saya kemungkinan ada benarnya dengan carta tersebut dan bukanlah usaha menggagalkan rancangan PR. Pastinya setiap komponen nak kan habuan masing2 bila hasil dah di tuai nanti. Apa2 perkongsian mestilah mendatangkan keuntungan, itu salah satu prinsip setiap komponen..
Satu lagi perkara lawak, PR tak mungkin mengetengahkan Islam dalam tema kabinetnya, sebab bagi diaorang tak adil la, kalu wat camtu, yang komponen india mesti nak agama diaorang ada sama, yang orang cina pun mesti nak ada agama diaorang sama, ibarat sebuah kapal nakhodanya ramai, pastu jadi titanic...
Emmm.. tapi comform punyala lepas ni mesti YB kula ckap, "bukan itu macam la, lain orang sudah konspirasi sabotaj sama saya la"....

Anonymous said...

Sepatutnya bukan PKR yang jadi orang tengah kahwinkan parti Islam dengan parti kafir campur2 ni..

Kalau diaorang ikhlas, parti kafir campur2 ni la yang kena datang and bersedia mengikut kehendak Pas, tul tak?

Pas takyah risau lah, korang tak gabung pun mesti boleh menang punya.Orang suma nampak parti korang bersih, termasuk la bukan Islam pun..

Watpe gabung, hanya semata2 menang, tapi anggota badan korang kena seal... Takdak makna la kemenangan korang.. Cam isu ladang babi mega kat Selangor tu la.. sapa menterinya... Fuhhhhhhhhhhhh... sakit hati oooooo

Anonymous said...

Korang ingat memain ke Barisan Kabinet bayangan tu? Wei.... tu la kenyataan, memang diaorang nak2 tergedik2 tau jawatan menteri pertahanan tu.. senang nak wat keje..

Korang ingat memain ke DSAI ckp nak tubuh k'jaan baru 16 sep ni? Ni betul2 tau tak, banyak lagi perubahan, tunggu je la...

Anonymous said...

Wawasang yang adil korokmu.. adil mende gi tu..
Jadi2 laaa.. bakpe Pas dok saing nge PR.. tok guno sa mas pong..
Wat habih pitih jeeeeeee

CLR UK said...

Salam everyone...

To be honest I can't understand why all those people who commented here can really believe this is be done by the DAP... Kulla might put it on his blog.. i would see it more of his 'jovial' way..or he's trying to be sarcastic with the pictures as well... takkanlah dia boleh 'termakan' dengan kementerian ASAS BABI.... I bet he knows sensitivity of MAlaysia.

Belum apa2, Pr dah gaduh sesama sendiri...it's fine you can disagree about the 'UMNO Meeting' but dont let this kind of propoganda worsen the situation...

On the other hand, from postitive perspective, OPPOSITION should have done this Shadow Govt since ages ago...not realy shadow govt but more like Shadow Minister for each ministry...you supposed to check and balance...kalau semua asyik nak kutuk in general..tak specialise, that's where you can see some opposition cakap merapu, not much fact in the parliament.

just put all reps from PKR PAS n DAP in any shadow ministry kalau takleh nak compromise in position....

OPPOSE systemially......(in the parliament)