Monday, February 25, 2008

SPR melacurkan diri untuk kepentingan BN

Sekali lagi SPR terbukti tidak efisyen dan malah kelihatan menyebelahi pihak BN!

Pada 21 Febuari lalu pihak SPR melalui surat yang ditandatangani Setiausahanya Dato Kamaruzzaman Mohd Nor memaklumkan bahawa Akuan Berkanun (Borang 5 untuk Parlimen atau 5A untuk DUN) yang dikemukakan oleh calon-calon semasa Hari Penamaan Calon 24 Febuari wajib dikenakan duti setem. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan Pegawai Pengurus SPR berhak melalui Peraturan 4(7) Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) 1981, menolak kertas pencalonan calon-calon berkenaan.

Parti-parti pembangkang yang menerima arahan bertulis bertarikh 21 Febuari itu telah merakamkan bantahan masing-masing namun terpaksa juga mengusahakannya kerana bimbang kertas pencalonan mereka nanti akan ditolak jika tidak berbuat demikian. Kesemua calon-calon BA telah bergegas melaksanakan arahan itu sebelum Hari Penamaan Calon.

Anehnya semasa Hari Penamaan Calon, pegawai-pegawai SPR menyatakans ecara lisan kepada calon-calon PAS dan PKR bahawa arahan tersebut telah ditarik-balik. Mereka mengemukakan satu surat abru yang ditandatangani Setiausaha SPR yang sama kononnya menarik balik arahan 21 Febuari itu. Mengapa ini berlaku?

Punca yang masuk akal, kerana calon-calon BN kahsnya yang ditukar disaat akhir kebanyakkannya tidak sempat mematuhi arahan itu. Oleh itu dari ditolak kertas pencalonan emreka maka SPR yang ternag-terang adalah perkakasa BN sejak dulu lagi telah menarik balik arahan itu!

Bantahan yang dikemukakan oleh calon-calon PAS dan PKR terhadap kegagalan calon-calon BN mematuhi arahan 21 Febuari itu telah ditolak mentah-mentah. Jika arahan 21 Febuari itu dipatuhi saya yakin lebih 5)5 (atau mungkin lebih lagi) calon-calon OPAS dan PKR akan disiytiharkan menang tanpa bertanding.

PAS dan PKR bukannya mahu menuntut kemenangan percuma tetapi soalnya mengapa SPR mengubah-ubaha arahan mereka sendiri sesuka hati. Jika pada hari pertama Penamaan Calon SPR telah terang-terang menyebelahi pihak BN, bayangkan apa lagi yang mungkin mampu mereka lakukan selepas ini.

No comments: