Thursday, February 21, 2008

"Giant Killer" akhirnya terbunuh di Marang

Pada Pilihan Raya Umum 2004 lalu, Umno/BN Terengganu telah berjaya merebahkan kerajaan PAS di negeri tersebut yang hanya bertahan satu penggal.

Pelbagai faktor diberikan terhadap kekalahan PAS itu tetapi yang jelasnya di Terengganu ketika itu jumlah pengundi yang keluar mengundi begitu luarbiasa sehingga hampir mencecah 90%. Antaranya di Hulu Terengganu 89.5% dan di Marang 88.3%. Fenomena luar biasa ini menyeluruh di Terengganu dan dibeberapa kerusi parlimen di Kelantan, Kedah dan Perlis. Negeri-negeri lain terus mencatat peratusan yang biasa umpamanya yang tertinggi di Wilayah Persekutuan hanyalah 74.5% di Kepong.


Apa pun itulah keputusannya di Terengganu sehingga majoriti 28 PAS dan 4 BN di Terengganu akhirnya berpusing pada PRU 2004 ke 28 BN dan 4 PAS.
Antara yang terus bertahan di kerusi DUN adalah Presiden PAS Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang di DUN Rhu Rendang yang berjaya dipertahankannya sejak mula-mula berjaya pada PRU1982. Walaubagaimanapun Tuan Guru gagal mempertahankan kerusi parlimen Marang. Beliau tewas kepada calon BN Rahman Bakar.
Rahman memperolehi 28,076 undi berbanding Tuan Guru yang memperolehi 27,913 undi iaitu majoriti 163 undi. Anehnya bilangan undi rosak berkali ganda lebih besar dari majoriti iaitu 866 undi.
Bagi para penganalisa politik kejayaan Rahman pada PRU berkenaan dianggap istimewa kerana yang berjaya dilakahkannya adalah Presiden PAS, walaupun cara kemenangannya terus dipertikaikan. Rahman dilabel sebagai "giant killer" atas kejayaannya itu.
Tetapi semalam semasa mengumumkan nama-nama calon BN untuk PRU ke 12 ini nama si "giant killer" ini tiba-tiba tidak tersenarai. Pengerusi BN Negeri Idris Jusoh rupanyan menganggap perkhidmatan Rahman (walaupun beliau "giant killer") sudah tidak diperlukan lagi dan Rahman tidak pula ditawarkan kerusi DUN bermakna menurut "standard" Umno berkahir dan tamatlah karier politik si "giant killer" ini.
Saya mendapat panggilan dari seorang rakan malam semalam, bahawa Rahman sukar menerima penggugurannya itu, seolah Umno negeri tidak mengharagi jasa-jasanya. Malah Rahman difahamkan telah berbisik kepada kawan-kawan yang beliau bersedia mengarahkan penyokong sedianya memberikan undi kepada PAS kali ini. Malah NST melporkan hari ini para penyokong Rahman mengancam mahu membakar bendera parti mereka dan berarak ke Wisma Darul Iman!
Begitulah berkahirnya nasib si "giant killer" ini. "Giant" yang beliau bunuh dalam PRU lalu insyallah akan terus menebus kekalahannya kali ini tetapi malangnya beliau (Rahman) yang terbunuh dan terkubur terlebih dahulu!

No comments: