Tuesday, February 05, 2008

Mari kita tuntut "Kerajaan Sementara"

Ketua Pembangkang, ahli Parlimen Ipoh Timur yang juga Penasihat DAP Lim Kit Siang telah memfailkan saman pemula terhadap SPR dan kerajaan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi bagi memohon agar satu "kerajaan sementara" atau "caretaker government" ditubuhkan serta-merta sebaik sahaja Parlimen dibubarkan. Dan dalam permohonan itu Kit Siang menuntut agar "kerajaan sementara" itu beroperasi sehinggalah kabinet baru dibentuk selepas pilihanraya.

"Kerajaan sementara" ini menurut Kit Siang lagi bertugas menjalankan urusan harian kerajaan tetapi tidak memiliki kuasa untuk memutuskan sebarang isu dasar, memperuntukkan kewangan atau menggunakan kemudahan kerajaan semasa kempen pilihanraya.

Menurut amalannya sebaik sahaja Parlimen dibubarkan semua ahli-ahli Parlimen tidak lagi menerima elaun dari kerajaan. Ini kerana tempoh perkhidmatan mereka telah tamat dan sepatutnya begitu juga kerajaan yang memerintah. Kerana itu dalam negara-negara demokrasi dalam keadaan demikian sebuah "kerajaan sementara" akan dilantik. Di Bangladesh umpamanya sebuah majlispenasihat yang diketuai oleh seorang bekas Ketua Hakim akan dibentuk untuk mengetuai "kerajaan sementara" ini.

Tujuan asas "kerajaan sementara" ini dibentuk selain menjalankan urusan tadbir negara adalah juga untuk memastikan yang jentera kerajaan tidak digunakan untuk berkempen pilihanraya bagi mana-mana parti. Dalam erti kata semua parti setaraf bertanding dalam pilihanraya bagi mendapatkan mandat dari rakyat.

Malangnya ini bukan amalan di Malaysia yang kononnya mendakwa ia juga sebuah demokrasi. Setiap kali pilihanraya maka kerajaan yang ada walaupun dari segi tekniknya "kerajaan sementara" terus bergerak seolah mereka masih kerajaan sebenar. PM dan anggota kabinetnya akan berkempen secara terbuka, menggunakan segala jentera dan peralatan kerajaan untuk kepentingan mereka tanpa memperdulikan yang ianya adalah bertentangan dengan amalan demokrasi.

Saya sedih membaca dalam Utusan Malaysia hari ini apabila Prof Khoo Khay Kim menyamakan tuntutan Kit Siang itu sebagai seolah mahu membawa masuk amalan Barat. Katanya:

Tidak perlulah mengikut sangat cara pentadbiran negara luar, rakyat menaruh sepenuh keyakinan kepada SPR dan kerajaan Malaysia dalam segala hal, bukan semasa pilihanraya sahaja.

Ini bukan soal mengikut amalan luar atau tidak, ini soal keadilan dan ketelusan! Kita tidak mahu kerajaan yang ada menganggap yang ia terus berkuasa selepas Parlimen dibubarkan dan menggunakan kuasanya itu untuk kepentingan politik semasa pilihanraya. Inilah yang telah diamalkan oleh Umno dan BN setiap kali pilihanraya, apakah Khoo tidak nampak?!

Siapa sahaja yang cintakan keadilan dan demokrasi sepatutnya menyokong usaha Kit Siang itu termasuklah Dollah jika beliau benar-benar telus dan adil. Bukankah prinsip kedua Islam Hadhari yang beliau cipta itu berbunyi:

Kerajaan adil dan beramanah

No comments: