Saturday, May 26, 2007

Tahniah Kak Wan syabas RO

Perkembangan terbaru dalam kongres Prati Keadilan Rakyat (PKR), pertandingan yang dijangkakan untuk jawatan Presidan tidak menjadi. Datuk Seri Anwar dikatakan telah menarik diri oleh kerana larangan dari Pejabat Pendaftar Pertubuhan (ROS). Lalu pertandingan antara Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah dan bekas Timbalan Presiden PKR Rahman Othman rupanya juga tidak menjadi.

Sejurus Anwar mengumumkan penarikan diri, Rahman dengan penuh tanggungjawab dan hormat pada pimpinan yang ada telah mengisytiharkan tarik diri. Maka menanglah semula Presiden yang ada.

Diwaktu saya menulis artikel ini Kongres PKR sedang mendengar ceramah dari bekas Presiden Republik Indonesia, Abd Rahman Wahid atau Gus Dur. Kehadiran Gus Dur dan siangnya semasa peresmian kongres beberapa tokoh korporat termasuklah Datuk Soh Chee Wen menunjukkan yang Anwar masih memiliki karisma, kedudukan yang tinggi dan dihormati ramai termasuklah pimpinan dunia.

Kita yakin selepas kongres ini Anwar dan rakan-rakan PKR akan semakin teguh dan bersama-sama PAS dan parti-parti pembangkang lain merintis jalan ke arah menyelamatkan Negara ini dari kekalutan dan haru-biru hasil kerja tangan Umno dan BN.

Mudah-mudahan perkembangan dalam pemilihan PKR ini juga akan dapat dilihat dalam pemilihan PAS hujung minggu hadapan. Sikap berlapang dada dan memberi laluan kepada mereka yang lebih layak dan mampu adalah sebesar-besar kualiti seorang pemimpin yang berjiwa besar sebenar-benarnya.

No comments: