Monday, May 07, 2007

Apa isitmewanya Zakaria Md Deros?

Khamis lepas Pengarah Badan Pencegah Rasuah Selangor (BPR) Mohd Jamidan Abdullah mengeluarkan kenyataan bahawa dua kertas siasatan atau investigation papers (IP) terhadap ADUN Pelabuhan Kelang yang membina ISTANA di Pandamaran, Kelang telah ditutup kerana tidak ada kes manakala satu lagi berada dengan Bahagian Pendakwaan Pejabat Peguamn Negara untuk siasatan lanjut.

Beliau tidak pula menyatakan apakah kes yang IP yang ditolak itu dan mengapa ianya ditolak. Juga tidak menyatakan apakah kes yang kemungkinan akan dibawa terhadap Zakaria itu.

Kes berkenaan Zakaria sesungguhnya telah menarik minta bukan hanya para pengundi di Pelabuhan Kelang malah rakyat seluruh negara. Ianya telah mendapat publisiti meluas kerana Zakaria adalah seorang wakil rakyat lantas rakyat menuntutu pertanggungjawaban di atas setiap gerak-geri dan tindak-tanduknya selama memegang amanah dari mereka.


Keratan UTUSAN MALAYSIA ketika kes ini
HOT dahulu
Tiba-tiba pihak BPR tutup mulut dan enggan melaporkan perkembangan terkini kes ini walaupun ianya membabitkan kepentingan awam. Memanglah seseorang itu tidak bersalah melainkan dibuktikan sebaliknya di mahkamah terbuka, tetapi dalam hal ini, ketelusan perlu ditonjolkan agar tidak ada pihak yang curiga dan mengesyaki sesuatu yang tidak baik. Contohnya cuba kita lihat kes penyiasatan terhadap pencabulan alam sekitar di Tanah Tinggi Lojing, Setiausaha Parlimen Kementerian berkenaan dengan senang hati mengumumkan perkembangan penyaisatan kes itu walaupun IP baru sahaja diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara.

Lalu dalam hal ini apa istimewanya Zakaria? Kalau Raja-raja Melayu pun kini tidak terkecuali dari tindakan undang-undang, siapa Zakaria sehingga perlu diberikan keistimewaan?

Dalam akhbar THE SUN hari ini Presiden Transparency International Malaysia (TI Malaysia) Tan Sri Ramon Navaratnam menyeru agar pihak BPR membuat pengisytiharan secara terbuka berhubung kes membabitkan Zakaria ini. Beliau berjata pihak BPR perlu meyakinkan rakyat yang segala usaha telah digunakan untuk membongkar dan menyiasat pertuduhan-pertuduhan terhadap Zakaria itu sebelum ianya ditutup atas alasan tidak ada kes.

Saya yakin rakyat akan melihat perkembangan kes ini dengan penuh teliti dan jika terdapat usaha untuk COVER UP atau melindungi mana-mana pihak, sudah pasti implikasinya akan diterima oleh pihak berkenaan terutama dalam suasana bahang Pilihanraya Umum yang semakin ketara ini.

No comments: