Wednesday, May 23, 2007

Hentikan merokok di bangunan Parlimen

Saya tertarik membaca laporan persidangan Dewan Negara dalam akhbar UTUSAN MALAYSIA hari ini. Tajuknya:

Jangan merokok dalam bangunan Parlimen

Menurut laporannya Senator Wan Ubaidah Omar (Ahli Dewan Negara yang dilantik oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan) yang bertanyakan Perdana Menteri adakah kerajaan akan menjadikan bangunan Parlimen sebagai tempat bebas merokok supaya menjadi contoh kepada rakyat.

Dalam jawapannya PM berkata bangunan Parlimen telah diwartakan sebagai kawasan larangan merokok melalui Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004. Tambah PM lagi sekiranya masih terdapat mereka yang menghisap rokok di banguna tersebut, ia merupakan perokok yang tidak emmatuhi arahan.

Ironis sungguh, inilah bangunan yang menempatkan badan perundangan tertinggi dalam negara iaitu Dewan Negara dan Dewan Rakyat. Malah di sinilah dibincang dan dilahirkan Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 itu, tetapi rupanya di sini juga, institusi yang diamanahkan untuk mempertahan dan membela perlembagaan dan undang-undang negara, ianya dicabuli sekaligus mempersendakan usaha dan langkah kerajaan yang ada.

Saya mohon maaf kepada sahabat-sahabat yang merokok, tetapi sudah pasti apabila satu-satu kawasan atau tempat itu diwartakan sebagai kawasan larangan merokok, maka sebagai rakyat yang mematuhi undang-undang, kita sewajarnya menghormati larangan itu. Bagi saya tiada maaf jika terdapat ahli-ahli Parlimen yang masih merokok di bangunan Parlimen (termasuklah kakitangan Parlimen). Saya tidak tahu yang lain tetapi yang sya pasti 7 ahli Parlimen Barisan Alternatif (6 PAS dan 1 PKR) serta 2 ahli Dewan Negera dari Kelantan, kesemuanya tidak merokok.

Jadi siapa yang bermasalah dan melanggar peraturan di bangunan Parlimen ini? Kalau rakyat jelata di luar senang-senang sahaja disaman dan diambil tindakan apabila melanggar peraturan ini, apa isitmewanya wakil-wakil rakyat dalam hal ini?

No comments: