Wednesday, May 30, 2007

Hujan botol sempena penjenamaan semula Rakan Muda

Ini ada suatu berita yang saya perhatikan tidak dibawa oleh akhbar-akhbar saluran perdana yang lain. Ianya berkenaan program REBRANDING atau penjenamaan semula program Rakan Muda yang ramai rasakan telah luput dan pupus itu.

Biasalah bagi akhbar yang pekat sentimen pro Umno atau BN nya, kalau terdapat berita yang walaupun menarik dan benar tetapi kiranya tidak memberikan kepentingan politik kepada Tuan-tuan politik mereka maka ianya akan dipengap atau cepat-cepat disapukan ke bawah tikar.


Semalam PM Dollah Badawi telah hadir dalam program dia tas yang telah diadakan di lapangan terbuka Komplek Sukan Bukit Kiara. Dilaporkan kira-kira 20,000 anak-anak muda dan remaja telah dihimpunkan di sana atas arahan Menteri Belia Azalina Othman. Dan seperti biasa juga untuk memastikan hadirin yang ramai itu tidak meninggalkan tempat perhimpunan sehingga selesai majlis bersama PM maka diadakanlah acara-acara yang mengikat tumpuan mereka.

Antaranya adalah konsert yang dihadiri oleh juara-juara Akademi Fantasia 5.

Menurut akhbar The Star (saya rasa satu-satunya akhbar yang melaporkan berkenaan insiden ini):

Rakan Muda show fans riled by rowdies throwing bottles and cans

Pertunjukkan Rakan Muda dicemari insiden melontar botol dan tin minuman

Rupa-rupanya semalam sebelum ketibaan Dollah berlaku insiden pertama melontar botol dan tin minuman dikalangan mereka yang hadir semasa naib johan AF5 Ebi Kornelis membuat pertnjukkan pentasnya. Inisden ini menurut The Star mengakibatkan anggota Rela yang bertugas bergegas menenangkan suasana dan ianya dilaporkan reda sehingga ketibaan PM.

Rupa-rupanya semasa majlis membaca ikrar sekali lagi ianya berlaku.

Dan Dollah semasa ucapannya berkata (sebelum insiden kedua itu):

Apabila generasi muda sekarang ini menjadi dewasa, negara semakin dekat menghampiri tahun 2020 dan mereka adalah tenaga muda dalam pemerintahan negara, sektor awam dan swasta. Mereka bertanggungjawab cetuskan tenaga raksasa untuk kita teruskan perjuangan bangunkan kerajaan bagi 50 tahun akan datang.

Adakah ini jenis generasi muda yang telah dibentuk oleh kerjaaan Dollah? Insiden ini saling tak tumpah sebagaimana insiden semasa hari penamaam calon di Ijok dahulu, cumanya dalam insiden itu yang mengepalai pasukan BN adalah menantu Dollah sendiri. Mungkinkah ini budaya baru anak-anak muda yang telah dicetuskan oleh Khairy Jamaluddin?

No comments: