Monday, May 28, 2007

Selepas PKR kini giliran PAS pula

Parti Keadilan Rakyat PKR telah pun selesai menjalankan Kongres Tahunan parti mereka. Proses pemilihan pucuk pimpinan parti mereka puntelah selesai. Apa yang dinanti-nantikan sebagai pertembungan tiga penjuru antara Presiden Datin Ser Dr Wan Azizah, Penasihat Dato Seri Anwar Ibrahim dan bekas Timbalan Presiden Hj Abd Rahman Othman untuk jawatan Presiden akhirnya tidak menjadi.

Dr Wan Azizah diisytiharkan menang tanpa bertanding apabila Anwar terpaksa menarik diri atas masalah teknikal manakala Rahman pula menyusul menarik diri secara sukarela.

Para perwakilan Kongres PKR mengekalkan barisan Naib Presidennya iaitu Sdr Azmin Ali, Dr Lee Boon Chye dan Mustaffa Kamil Ayub.

Kini PKR bolehlah memberikan fokus dan tumpuan kepada persiapan bagi menghadapi pilihanraya yang dijangka diadakan pada waktu terdekat ini. DAP telah pun memutuskan untuk menangguhkan pemilihan pucuk pimpinan partinya bagi memberi fokus kepada pilihanraya umum ke 12. Dengan itu tinggal PAS sahaja yang belum selesai membereskan muktamar tahunannya serta pemilihan pucuk pimpinan parti yang dijangka diadakan bermula Jumaat ini.

Menurut pemerhati tempatan Presiden PAS Dato Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang dijangka menang tanpa bertanding utnuk jawatan Presiden. Manakala jawatan Timbalan Presiden dijangka menyaksikan pertandingan apabila NST hari ini melaporkan bahwa Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat yang juga ADUN PAS kawasan Manir, Terengganu iaitu Ustaz Dato Harun Taib memberitahu NST yang beliau telah pun menyerahkan surat pengesahannya untuk mencabar Timbalan Presiden kini Ustaz Nasharudin Mat Isa.

Manakala jawatan Naib Presdien PAS juga dijangka menyaksikan pertandingan sengit. Salah seorang penyandang jawatan Naib Presiden kini dijangka menarik diri bagi memberi laluan kepada muka baru. Naib Presdien kini adalah Dato Husam Musa, Dato Dr Hasan Ali dan Hj Muhammad Sabu. Beberapa pencabar dijangka bertanding untuk merebut jawatan ketiga tertinggi dalam parti ini.

Nampaknya ramalan yang Ustaz Harun dijangka tidak bertanding tidak menjadi berikutan laporan NST ini. Namun itulah demokrasi di dalam PAS. Siapa sahaja boleh mencabar seiapa juga dalam semua jawatan-jawatan parti yang dipertandingkan menurut perlembagaan parti. Keputusan akhir terletak pada lebih 900 para perwaklian nanti.

Menurut NST:


Ustaz Harun: Gambar NST
Pas ulama chief Datuk Harun Taib has confirmed that he will challenge incumbent Nasharudin Mat Isa for the partys deputy presidency next week.

(Ketua Ulamak PAS Datuk Harun Taib mengesahkan akan mencabar penyandang kini Ustaz Nasharudin Mat Isa untuk jawatan Timbalan Presiden)


I accept the offer and I have already submitted a letter to the party election committee, Harun said.

(Saya menerima tawaran itu dan telah pun mengirim jawapan kepada jawatankuasa pemilihan parti kata Harun)

Asked about his plans for Pas, Harun, the most senior Pas ulama after party spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, said he would comment at length only if he won the post.

(Ketika ditanya apakah perancangannya untuk PAS, harun, Ulamak paling kanan selepas Mursyidul Am Datuk Nik Abdul Aziz berkata yang beliau hanya akan komen secara panjang lebar apabila memenangi jawatan tersebut nanti)

Semoga para perwakilan PAS dapat membuat keputusan dengan bijak dan mengambil kira masadepan parti terutama dalam mahu menghadapi peperangan sengit Pilihanraya Umum ke 12 nanti.

No comments: