Friday, May 04, 2007

Pengundi Cina bijak kerana undi pembangkang di Ijok

Berbagai reaksi diberikan bagi menjelaskan mengapa pengundi Cina di Ijok memberikan sokongannya kepada calon PKR khasnya di Pekan Ijok dan Batang Berjuntai. Reaksi yang berbagai ini sungguh menarik, contohnya dalam The Sun Naib Presiden MCA Dr Chua Soi Lek berkata:

The Chinese voters have spoken up via the ballot box
(pengundi Cina telah bersuara melalui peti undi)

Manakala Presdien MCA Ong Ka Ting pula berkata MCA dan kerajaan perlu mengambil kira sikap masyarakat pengundi Cina ini dan memastikan yang kerajaan kelak bekerja bukan hanya untuk pilihanraya.

Manakala TPM Najib Tun Razak pula mengakui sikap pengundi Cina di Ijok ini namun katanya kebanyakkan masyarakat Cina masih setia pada Bn. Tambha beliau dalam akhbar The Star:

The Chinese are very practical people. They know whom to support when the time comes.
(Masyarakat Cina adalah jenis yang bijak. Mereka tahu siapa yang perlu disokong apabila tiba masanya)

Kesimpulannya pengundi Cina di Ijok yang mewakili kira-kira 21% dari jumlah pengundi di sana telah memilih untuk mengundi pembangkang walaupun calonnya orang Melayu, bermakna mereka mengundi bukan kerana bangsa tetapi memilih calon yang berkaliber dan yang mereka yakini. (Ini memang sikap mereka kerana itu Karpal boleh menang di Pulau Pinang dan Kulasegaran di Ipoh serta sebelumnya Allahyarham Ahmad Nor juga di Pulau Pinang walaupun kerusi-kerusi mereka majoriti pengundi Cina).

Peruntukkan mereka dapat, sekolah mereka semakin cantik, kemudahan mereka semakin mewah, namun tak pula mereka macam lembu terhutang budi pada yang memberi sehingga akhirnya menyerah leher untuk disembelih!

Yang menariknya tidak siapa pun mencemuh para pengudi Cina di Ijok. Sikap mereka memilih pembangkang seolah dianggap sesuatu yang bijak sedangkan kalau para pengundi Melayu yang bersikap sedemikian pasti mereka akan dikambing-hitam dan dipulaukan.

Malah orang Melayu rata-rata terutama dalam pilihanaraya kecil beranggapan yang jika mereka mengundi pembangkang mereka akan didiskriminasi. Lalu undilah mereka calon BN walaupun calon itu tidak sehebat calon pembangkang, dan bukan pula dikalangan mereka.

Rupanya 50 tahun Merdeka telah mematangkan pengundi Cina dan menyedarkan mereka darihal hak dan kebebasan mereka yang sememangnya terjamin dalam Perlembagaan Negara yang Merdeka ini. Masalahnya yang semakin sempit, jumud dan beku adalah pengundi Melayu (sebahagian besar) yang makin lanjut usia negara makin buta kesedaran politik mereka.

Saya yakin pihak yang akan banyak meraih keuntungan dari sikap pengundi Cina yang mula ditunjukkan dalam Pilihnaraya Negeri Sarawak tahun lalu dan diikuti dengan Ijok ini adalah parti DAP. Pastinya Kit Siang tersenyum lebar dengan sikap pengundi Cina ini dan pastinya DAP akan mampu mengembalikan kegemilangannya pada PRU 1986 dahulu (atau mungkin mempertingkatkannya lagi) ketika mereka mampu melontarkan 24 orang wakil ke Parlimen dan PRU 1990 apabila mereka kekurangan 3 kerusi untuk membentuk ekrajaan negeri di Pulau Pinang!

Swing dan mood pengundi Cina ini pasti akan mencederakan harapan MCA dan Gerakan pada PRU kelak.

Bagi orang Melayu kekallah terperap di rumah masing-masing, kerana walaupun negara telah jauh dewasa namun hakikatnya sebahagian besar kita masih selesa di bawah tempurung kita masing-masing. Alahai orang Melayu!

No comments: