Thursday, May 17, 2007

RM26,000 untuk beli 200 biji durian buat Dollah Badawi

Saya pasti ramai yang melihat gambar PM Dollah Badawi mencium durian sambil menjamu PM Singapura Lee Hsien Loong di Langkawi yang disiarkan dalam akhbar-akhbar tempatan semalam.

Biasalah tetamu asing dijamu dengan Raja Buah Malaysia itu. Memang menurut maklumat pemimpin-pemimpin Singapura memang tergilakan durian Malaysia kerana itu kunjungan rasmi mereka biasanya tidak sempurna tanpa dijamu dengan buah ini.


Banyak mahal satu biji RM130
Cuma saya terperanjat apabila membaca laporan dari akhbar Cina KWONG WAH YIT POH yang disiarkan oleh akhbar THE STAR di muka 43 nya hari ini.

Menurut KWONG WAH 200 biji durian yang Dollah jamu Hsien Loong itu datangnya dari Balik Pulau, Pulau Pinang. Tempat dimana durian Kelas A Malaysia dikeluarkan. Khabarnya buah-buah durian itu diterbangkan dengan helikopter dari Balik Pulau dengan kos RM26,000.00! Ini bermakna setiap biji durian tersebut berharga RM130 sebiji!

Saya tidak tahu darihal orang lain tetapi bagi saya yang menanggung kos hidup yang semakin hari semakin perit ini, perbelanjaan sedemikian rupa adalah satu pembaziran besar sedangkan rakyat sengsara dengan harga tepung, harga beras, harga sardin, susu dan lain-lain yang semakin tinggi! Dollah boleh senang-senang menjamah durian yang harganya RM130 sebiji!

Anda semua buatlah kesimpulan sendiri!

No comments: