Friday, May 18, 2007

Menteri dengan menteri bertelagah

Saya pernah menulis berkenaan isu ini sebelumnya. Bahawa hanya dalam pentadbiran Dolah badawi sahaja kita berpeluang melihat antara sesama menteri kabinet berbalah secara terbuka. Adakah ini menandakan Dollah mengamalkan keterbukaan atau ianya mencerminkan kelemahan pentadbiran beliau kerana gagal atau tidak berdaya mengawal menteri-menterinya.

Semalam dalam insiden pertama Menteri Kerjaraya Samy Vellu bertelagah dengan Menteri di JPM (yang menjaga hal-ehwal Parlimen) Nazri Aziz. Dalam sibuk-sibuk isu bumbung BOCOR dan Batu Gajah pun BOCOR, rupa-rupanya memang BOCOR teruk bumbung Parlimen kita!


Samy Vellu yang naik ke bumbung Parlimen bersama para pegawai dan kakitangan JKR menyatakan bahawa bumbung Dewan tertinggi dalam negara itu teruk bocor. Kata beliau terdapat dari lima ke enam punca bocor yang teruk dan mungkin jika tidak dirawat segera akan wujud pula 10 ke 15 lagi. Sampah sarap dan bahan-bahan buangan bersepah dan berterabur kata Presdien MIC itu lagi.

Menurut Buletin Utama TV3 semalam, pengurusan bangunan Parlimen terletak di bawah Nazri dan bukan JKR atau Samy.

Nazri dalam TV3 semalam apabila ditanya mengapa perbelanjaan RM90 juta yang dibelanjakan untuk bangunan tersebut pada tahun 2005 tidak melibatkan kerja-kerja mengatasi kerja-kerja bumbung ini, kata Nazri ketika itu bumbungnya tidak bocor. Dan siapa pun tidak menjangkakan yang bumbung itu akan bocor.

RM90 juta itu kata Nazri dibelanjakan hanya untuk pengubahsuian bangunan itu semata-mata.

Dan kini kata Samy kerja-kerja rawatan dijangka menelan perbelanjaan yang lebih besar.

Apa dah jadi ni?

Kalau di Putrajaya PM Dollah Badawi marahh-marah pada kakitangan kerajaan dan Perbadanan Putrajaya, di Parlimen bagaimana? Dari berbelanja RM90juta untuk mencantik dan mengindahkan kawasan dalam dewan dengan kerusi baru, karpet baru, tv baru, marmar baru dan lain-lain, lebih baik bumbung yang lebih kritikal itu dirawat.

Kemudian dalam insiden kedua pula kita dikejutkan apabila Menteri di JPM Bernard Dompok, meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Parlimen berkenaan Integriti. Bekas pengasas PBS itu mentakan beliau letak jawatan kerana merasakan tidak mungkin dapat berlaku adil.

Kata Bernard lagi:

Kehadiran saya dalam komiti ini seolaholah menjadi batu penghalang untuknya memainkan peranan dengan lebih berkesan.

Tiba-tiba Nazri Menteri di JPM menerjah dengan mengatakan Bernard sebenarnya telah banyak dipengaruhi oleh Ketua Pembangkang Lim Kit Siang yang juga duduk dalam jawatankuasa itu sebagai timbalannya.

Kata Nazri Bernard tidak faham malah enggan memahami skop tugas jawatankuasa itu dan sering melangkaui bidangkuasa yang diberikan. Ini kerana Kit Sianglah yang sentiasa beria-ia bahawa jawatankuasa ini memiliki kuasa yang luas.

Terakhir kata Nazri jawatankuasa ini telah memanggil Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran untuk menyiasat isu kad pengenalan palsu di Sabah. Ketua Pengarah itu enggan hadir, dan kata Nazri sepatutnya jawatankuasa itu berurusan dengan menteri berkaitan dan tidak terus kepada para pegawainya.

Nampaknya Nazrilah yang cuba memberi tafsiran sesuka hatinya terhadap skop dan bidangkuasa jawatankuasa yang diberi mandat oleh Parlimen ini.

Apabila Dompok ditanya oleh pemberita berkenaan dakwaan Nazri itu, beliau berkata:

It is a cheap shot. What else can I say?

Ianya terlalu murahan, apa lagi mahu saya katakan.

Belanja RM90 juta untuk Bangunan Parlimen, ianya nampak indah dan megah namun bila hujan mereka yang di dalamnya lencun basah!

Tubuhkan Jawatankuasa Pilihan berkenaan Integirit, tetapi para pegawai dan menteri-meneteri sekali kelihatan mcama tiada berintegriti.

Lalu bertelagahlah para menteri di mata awam. Apa sikap PM dalam hal ini? Mungkin beliau maklum dans edang menimbang untuk emngambil tindakan yang wajar, atau mungkin juga beliau tidak tahu, dan memang tak mahu tahu, entahlah.

No comments: