Thursday, May 31, 2007

Mari kita bersama mempertahankan Islam

Saya sebenarnya tidak mampu menyembunyikan pendirian betapa saya tidaklah seronok sangat pada keputusan Mahkamah Persekutuan semalam berkenaan rayuan Lina Joy yang kontroversial itu. Ya saya gembira kerana natijah dari keputusan ini kelak akan menghalang pihak-pihak lain untuk membuat tuntutan yang sama.

Tetapi ianya tidak langsung memberikan implikasi terhadap si Lina yang telah terang-terangan murtad itu. Menurut akhbar The Star lina berkata:

I am disappointed that the Federal Court is not able to vindicate a simple but important fundamental right that exists in all persons, namely the right to believe in religion of ones choice.

Saya kesal kerana Mahkamah Persekutuan gagal memutuskan satu perkara yang sangat mudah tetapi penting yang melibatkan hak asasi setiap insan, iaitu hak untuk mempercayai agama pilihannya.

Kita perlu bertanya berapa ramaikah lagi yang akan keluar dari Islam seperti Lina dalam keadaan kita seolah tidak mampu menghalangnya?

Masyarakat bukan Islam di negara ini perlu difahamkan akan isu ini sebenarnya. Islam adalah satu isu yang serius bagi para penganutnya. Islam adalah satu peraturan hidup yang lengkap dan merangkumi setiap titik aspek penghidupan penganutnya, ianya bukan sekadar agama ritual hujung minggu atau agama perayaan ianya satu kod penghidupan dunia sehingga ke akhirat. Menerima dan menganutnya adalah satu pilihan tetapi meninggalkannya adalah satu tindakan seakan menikam Islam dan penganutnya yang lain dari belakang, satu pencabulan yang mungkar dan tidak dapat dimaafkan. Kerana itu tidak seperti agama lain yang tidak ambil pusing, Islam menghukum mereka yang murtad darinya kerana ia dianggap telah mencemar disiplin agama yang maha suci ini.

Islam adalah satu agama yang adil dan mempertahankan hak asasi individu dan masyarakat. Walaubagaimanapun dalam hal ini murtad tidak sekali-kali tersenarai atau termasuk dalam hak asasi yang dijamin oleh Islam malah ianya satu jenayah besar.

(Minta pihak berkuasa agama mengambil tindakan atas Dr Chandra Muzaffar kerana dalam akhbar The Star hari ini beliau berkata: Quran tidak melarang atau menghukum seseorang kerana meninggalkan agamanya. Individu dan orang Islam seperti inilah sebenarnya yang mencemarkan kesucian dan kemurnian Islam kerana gemar sangnat bercakap dalam isu yang mereka sebenarnya jahil)

Pihak berkuasa perlulah serius dalam hal ini dan semua pihak, termasuklah parti-parti politik, NGO, perkumpulan Melayu/Islam mesti bangun memperbetulkan kelonggaran yang ada agar Islam tidak lagi dipermain dan diperolol-olokkkan. Saya mengingatkan kerajaan terutama mereka yang berkuasa di dalam Umno agar tidak berkompromi dalam hal yang melibatkan aqidah dan kesucian Islam.

Jangan kerana mahu sangat kepada undi atau sokongan atau simpati masyarakat bukan Islam sehingga kita tergamak melentur-lentur dan meminda peraturan dan hukum. Insaflah kelonggaran yang wujud hari ini adalah lantaran kegagalan Umno untuk memberikan roh kepada peraturan agama dalam negara. Islam hanya digunakan bila perlu dan dicampak ketepi bila tidak.

Dalam hal ini ayuhlah semua pihak Umno, PAS, NOGO Melayu/Islam kita bersatu dan kembali kepada Islam, agar tidak ada lagi Lina Joy yang kedua atau ketiga selepas ini. Berilah ruang kepada para ulamak kita, para mufti dan cerdik pandai Islam untuk meniup ruh ke dalam undang-undang pentadbiran Islam negeri-negeri kita yangsangat lemah itu. Perkenalkanlah undang-undang peraturan dan undang-undang murtad sebagaimana yang diusulkan oleh PAS dahulu.

Dalam hal ini tidak ada siapa pun seharusnya mengambil kesempatan politik, yang penting adalah maruah dan masadepan islam yang kita semua kasihi.

No comments: