Wednesday, May 30, 2007

Miss Universe: Malaysia kalah lagi

Hampir semua akhbar tempatan hari ini memaparkan wajah manis Riyo Mori 20 tahun yang telah dianugerahkan gelaran Miss Universe 2007, wanita tercantik dalam dunia. Di antara 77 ratu-ratu cantik yang mewakili negara masing-masing termasuk Malaysia (yang diwakili Deborah Priya Henry) , Riyo dipilih sebagai yang tercantik.

Apa hal Roslan cerita pasal ratu cantik pula hari ini?

Saya sebenarnya lebih tertarik kepada berita berkenaan pertandingan yang diadakan di Mexico City ini. Kebanyakkan negara Islam tidak melibatkan diri dengan pertandingan ini kecuali Mesir, Indonesia, Lubnan, Nigeria dan Malaysia. Walaupun Malaysia sudah tidak lagi membenarkan penyertaan dikalangan wanita Islam (1994 Rahimah yahya 1992 Erra Fazira) tetapi selaku teraju dalam OIC, penyertaan Malaysia jelas bertentangan dengan sikap dan pendirian negara-negara Islam yang lain.

Tetapi isunya kali ini bukan lagi isu Islam, memang pertandingan serupa ini yang memperagakan tubuh badan wanita, jelas haram dari segi Islam, tetapi ia juga perlu dilihat dari perspektif hak dan maruah wanita. Bukankah pertandingan ini ternyata mengeksploitasi tubuh wanita, wanita dijadikan barangan untuk diperagakan, dalam hal ini bukan sahaja Islam tetapi saya yakin tidak ada agama di dunia yang bertamaddun bersetuju dengan cara ini.

Kalau kita lihat Mexico City telah menempa sejarah apabila Miss Sweden Isabel Winqvist telah menarik diri atas desakan rakyat di negaranya kerana menganggap pertandingan ini merendahkan martabat kaum wanita.

Sweden adalah sebuan negara maju yang rakyatnya bukan sekadar memiliki pasarana malah minda kelas pertama. Kalau Sweden yang bukan negara OIC, bukan rumpun Melayu itupun tidak lagi mengambil bahagian dalam pertandingan seumpama ini, Malaysia bagaimana?

Kenapa dalam hal ini NGO dan pertubuhan wanita dalam negara semua seakan membisu? Mana Ivy Josiah, mana Sisters in Islam, mana Dr Mashitah?

No comments: