Tuesday, November 21, 2006

PIRATE Melaka buat hal lagi

Beliau masyhur dengan ungkapan TUTUP SEBELAH MATANYA. Ungkapan itu dikaitkan dengan beliau apabila dalam satu kejadian di Melaka, beliau telah meminta agar pihak kastam berbuat demikian apabila menahan CONSIGNMENT pelanggannya.Hari ini akhbar tempatan melaporkan yang beliau mencetuskan huru-hara lagi.

Kali ini dengan pegawai Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM). Menurut laporan Mohd Said Yusof, ahli Parlimen Jasin itu dikatakan telah cuba menghalang pihak agensi penguatkuasa tersebut dari menjalankan tugas merek apabila mereka merampas balak yang dibawa masuk oleh pelanggan Mohd Said di jeti Kuala Linggi.

Mohd Said dikatakan telah mencetuskan kekecohan di pejabat APMM apabila rampasan itu berlaku. Adalah difahamkan para pegawai APMM telah pun membuat laporan polis berkenaan kejadian itu.

Apabila ditanya para pemberita Mohd Said berkata:

Salahkah saya sekadar bertanya mengapa kayu berkenaan dirampas kerana ia menyusahkan pengimpot dan merugikan industri tersebut. Bukan saya ada marah-marah atau menganggu tugas mereka.

Menurut laporan pada kejadian 3 Oktober itu Mohd Said turut meminta para pegawai APMM agar MENUTUP SEBELAH MATA juga serupa sebagaimana kesnya yang terdahulu.

Beginilah akhlak para pemimpin Umno dan BN sejak kebelakangan ini. Ini kes kedua Mohd Said, sebelum ini kita telah didedahkan berkenaan kes yang melibatkan ADUN Selangor iaitu Zakaria Md Deros.

Adakah Mohd Said ini wakil rakyat atau wakil kepada pengimpot dan penyeludup kayu (mungkin orang Jasin ada jawapannya)? Nampaknya beliau lebih berminat menjadi pelindung kepada para pengimpot dan penyeludup ini, barangakali upahnya lebih lumayan. Oleh itu eloklah dari memalukan partinya dan kerajaan BN lebih baik Mohd Said lepaskan sahaja jawatan ahli Parlimennya dan tumpu sepenuh masa pada aktiviti ini.

Tetapi mungkin beliau tidak akan berbuat demikian, kerana jika tanpa status MP beliau mungkin diseret sahaja ke lokap apabila menghalang mana-mana agensi kerajaan dalam menjalankan tugas mereka, sebagaimana yang biasa dikenakan terhadap rakyat kebanyakkan.

Beruntunglah rakyat Jasin kerana ada wakil rakyat yang disamping mewakili mereka juga mewakili para pengimpot dan penyeludup balak, syabas!

No comments: