Thursday, November 30, 2006

Khir Toyo roboh surau!

Saya menerima berita yang Surau Ar Rahmaniah, Kg Berembang Batu 31/2 Jalan Ampang yang merupakan satu-satunya bangunan terakhir yang dipertahankan oleh penduduk Kg Berembang telah pun dirobohkan dengan ganas dan zalimnya pagi tadi.

Di surau inilah para penduduk yang rumahnya telah dirobohkan tempoh hari berlindung dan menempatkan barangan mereka yang dapat diselamatkan disamping tumpang berteduh dan tidur disamping menunaikan ibadat.


Gambar dari Umno-Reform.com

Saya difahamkan setelah berhimpun diperkarangan Dewan Undangan Negeri Selangor dua hari lalu dan menyerahkan memorandum mereka, sekurang-kurangnya kerajaan negeri Selangor pimpinan Khir Toyo akan menimbang dan meneliti rayuan para penduduk yang rata-rata terdiri dari orang Melayu ini.


Papan tanda surau sebelum diroboh

Rupanya tidak, apa jenis pemimpin yang tidak berhati perut yang tergamak bertindak sedemikian rupa?! Saya tidak pernah mengunakan bahasa seumpama ini di sini tetapi saya kira memang inilah jenis pemimpin yang angkuh, bongkak dan sombong. Zakaria Md Deros yang membina ISTAN bernilai jutaan ringgit itu selamat berselindung di bawah kainnya, tetapi rakyat yang melarat dan merempat tanpa belas kasihan diperlakukannya bagaikan haiwan.


Disinilah para penduduk berlindung sebelum surain in diroboh!

Pemimpin Melayu apakah ini? Pemimpin Islam apakah ini?

Saya menyeru rakyat di negeri Selangor khasnya orang-orang Melayu agar insaf dan mengambil iktibar dari kejadian yang menimpa saudara-saudara kita di Kampung Berembang ini. Mereka ini taat menyokong dan membela parti pemerintah sejak pilihanraya tahun 1969 lagi, malah cawangan Umno pun telah ditubuhkan di sana sejak Allahyarham Dato Harun adalah MB Selangor.Malah ketika pihak MPAJ merobohkan perkampungan mereka kita boleh lihat saki baki poster dan bendera dacing masih menghiasi tiang dan pondok di kampung ini.

Sekarang apa sudah jadi. Kalau beginilah nasib mereka apa bezanya Tuan-tuan yang lain yang taat dan patuh kepada pemimpin jenis ini.

Pelihara dan pertahankanlah maruah agama dan bangsa kita. Kiranya Umno sudah tidak lagi ambil pusing akan kebajikan dan nasib kita maka sudah tiba masanya kita bangun dan membuat perubahan. Katakan TIDAK pada mereka selepas ini, insyallah.

No comments: