Friday, November 17, 2006

Mukhriz masuk kandang orang salah

Bukan Razak Baginda sahaja yang masuk kandang orang salah di Mahkamah Majistret semalam, rupanya hari ini turut masuk di kandang orang salah adalah ahli EXCO Pemuda Umno Malaysia Mukhriz Tun Mahathir

Akhbar-akhbar saluran perdana tempatan hari ini dilimpahi dengan ulasan para pemimpin Umno yang menyatakan ketidakpuasan hati dan kekesalan serta kekeciwaan mereka masing-masing terhadap ulasan yang dibuat oleh Mukhriz terhadap ucapan dasar Presiden Umno baru-baru ini.UTUSAN memaparkan tajuk di muka tiganya:

Mukhriz melampau

Manakala THE STAR di muka 8 membawa tajuk:

Leaders hit out at Mukhriz

Kesalahan Mukhriz adalah kerana dalam kenyatannya kepada akhbar THE STAR semalam beliau menyebut:

I think its an address he delivered last year. I was hoping for something new. Perhaps, he has other ideas. We were hoping that there would be some kind of attempt for reconciliation, some attempt to specifically answer the questions.

Saya rasa (ucapan dasar Presiden ini) ianya sama seperti yang dibentangnya tahun lepas. Saya mengaharpkan sesuatu yang baru. Mungkin dia ada idea lain.Kami mengharapkan akan ada usaha kearah penyatuan semula, ada usaha untuk menjawab persolana-persoalan yang dibangkitkan (oleh Tun Dr Mahathir).

Kerana mengeluarkan kata-kata itu maka Ketua Pemuda Umno Malaysia Hishamuddin Tun Hussien telah dilaporkan sebagai berkata:

Tindakan beliau dilihat SANGAT MELAMPAU dan bersifat individu. Ia bertentangan dengan cara Pemuda yang membuat keputusan secara kolektif.

Jika dia berterusan begini saya kena memikirkan semula kedudukannya dalam barisan Exco saya.

Bekas Ketua Puteri Azalina Othman Said pula menyifatkan kenyataan Mukhirz itu sebagai mempunyai banyak muslihat. Manakala Timbalan Menteri Penerangan Zahid Hamidi pula mendakwa Mukhirz memiliki prasangka yang tebal terhadap Dollahs sehingga ke tahap kebencian.

Ketua Penerangan Umno Kelantan Alwi Che Ahmad pula menyatakan:

Kalau hati dah tak betul, buat apa pun tak betul. Ini dah pergi keperingkat personal.

Nampaknya Umno sudah tidak ada lagi ruang untuk berbeza pandangan. Mukhriz ternyata sekadar memberikan komen peribadi beliau, bukan pun berucap dalam perhimpunan agung itu (yang saya yakin beliau tidak akan diberi peluang), tetapi pandangan beliau it terus diselar dan diserang oleh pelbagai pihak termasuklah oleh Ketuanya sendiri.

Hisahamuddin perlu sedar bahawa Mukhriz duduk sebagai ahli EXCO Pemuda bukannya kerana menang tanpa bertanding sebagaimana Khairy, tetapi Mukhriz telah memperolehi undi terbanyak dari para perwakilan Pemuda!

Demikianlah hebatnya Umno mendukung dan menjunjung hak kebebasan bersuara dan berbeza pandangan. Kalau terhadap ahli-ahlinya sendiri pun Umno sudah bengkeng dank eras bayangkan terhadap rakyat jelata di luar sana.

Saya yakin jika Mukhriz masih anak Presiden Umno, masih anak Perdana Menteri pasti tak seorang pun dari yang di atas atau sesiapa sahaja dalam Umno yang akan berani menyelarnya seperti ini.

Zahid contohnya semasa Ketua Pemuda dahulu telah menyelar Presiden Umno dengan membongkarkan isu kronisma dan nepotisma dalam Perhimpunan Pemuda, tetapi setelah Dato Seri Anwar Ibrahim dipecat dari Umno dan beliau merasai kesempitan hidup ditahan polis, beliau terus bertukar haluan dan menyokong serta menjulang kembali Tun Dr Mahathir dalam sekelip mata.

Jadi tak hairanlah kalau hari ini beliau menyerang pula Mukhriz anak Tun Dr Mahathir itu.

Kesimpulannya kalau mahu hidup lama dalam Umno sekarang ini, enggeh sahaja, jadi bagaikan burung tekukur, suruh hangguk hangguk, pasti selamat dan cerah masa depan.

No comments: