Thursday, January 19, 2006

Nanyang Siang Pau julang usaha 10 menteri bukan Islam

Menurut laman Malaysiakini dan Screenshot akhbar berbahasa Cina NANYANG SIANG PAU hari ini melaporkan bahawa 10 menteri bukan Islam dalam kabinet Dollah Badawi telah menyerahkan satu memorandum berhubung tuntutan meminda Perkara 121 (1)(A) Perlembagaan Persekutuan yang memelihara kewibawaan dan kekebalan Mahkamah Syariah.

NANYANG meletakkan perkembangan ini di mukadepan akhbarnya manakala sebuah lagi akhbar Cina SIN CHEW DAILY meletakkannya di muka tiga.


(tanpa gambar Leo Michael Toyad yang berada di luar negara)

Antara kandungan memorandum tersebut menurut Malaysiakini adalah:

meminta supaya diperjelaskan kekeliruan dalam undang-udang masakini, terutama dalam soal mahkamah sivil tidak boleh mencampuri keputusan mahkamah Syariah dan seterusnya memberi kesan negatif terhadap hak dan kepentingan bukan Islam.

Menyentuh tentang keadaan apabila ada pasangan yang salah seorang daripadanya telah memeluk Islam tetapi tidak memaklumkan kepada pasangannya dan menimbul persoalan sama ada generasi keluarga itu seterusnya secara automatik telah bertukar agama kepada Islam.

Tiada laporan dalam akhbar tempatan yang lain hari ini mahupun berita TV3 dan NTV7 semalam darihal penyerahan tuntutan ini ataupun sikap PM dan kabinet. Bagi saya perkembangan ini sungguh tidak sihat dalam memupuk semangat perpaduan dan persefahaman antara kaum.

Urusan dan hal-ehwal sesuatu agama tidak sepatutnya dicampuri oleh penganut agama lain tak kiralah dia seorang individu biasa apalagi yang bertaraf menteri. Membikin memorandum agar Perkara 121 (1)(A) ini dipinda atas apa alasan sekalipun sebenarnya mencampuri hal-ehwal umat Islam.

Ini semua berbangkit dari kes Allahyarham Sarjan Mohammad a.k.a Moorthy, yang tidak memuaskan hati pihak-pihak tertentu yang bukan Islam. Saya pernah highlightkan yang affidavit dalam kes Moorthy ini sendiri penuh dengan kekeliruan dan tipu-daya, mengapa tak seorang pun menteri bukan Islam dalam Geng 10 itu menyiasat perkara ini? Mensahihkan kebimbangan isteri Moorthy, benar atau pun tidak dakwaan beliau itu?

Tiba-tiba yang mahu dituntut adalah agar Mahkamah Syariah diletakkan di bawah telapak kuasa Mahkamah Sivil! Apakah makna semua ini?

NANYANG begitu berbangga sehingga meletakkan pencapaian GENG 10 itu di muka depannya, apakah muslihat mereka?

Kepada PM Dollah Badawi dan rakan-rakan kabinet yang beragama Islam, segala-galanya terletak ditangan anda semua, sekiranya tersilap langkah dan rela menggadaikan maruah Islam atas apa alasan politik sekalipun maka bersedialah menerima hukuman Allah dan keputusan rakyat dalam pilihnaraya umum kelak.

No comments: