Monday, January 16, 2006

Isu pembalakan di Hulu Langat:
Mungkinkah Khir terperangkap lagi?

Buletin Utama TV3 dan MNN Nasional NTV7 semalam menyiarkan bantahan penduduk kampong di Kampung Lembah Gahal, Batu 14 Hulu Langat, Selangor.

Rungutan para penduduk kampung adalah lantaran aktiviti pembalakan sebuah syarikat di kawasan berhampiran dengan kampung mereka. Syarikat pemegang konsesi balak itu dikatakan menggunakan laluan kampong untuk mengeluarkan kayu-kayu balak mereka, sekaligus mengancam keselamatan para penduduk terutama dikalangan anak-anak sekolah.

Penduduk kampung turut kesal bagaimana syarikat tersebut boleh diberikan lessen sedangkan kawasan yang dimaksudkan sepatutnya telah diwartakan sebagai hutan simpan kekal dan hutan tadahan hujan.

Menteri Besar Selangor Khir Toyo sendiri telah turun ke tapak berkenaan baru-baru ini dan dilaporkan oleh NST sebagai berkata:

I was dissatisfied with the way the logging was carried out and I am waiting for the reports to come out next week. I cannot revoke their licence unless they have broken regulations. I can revoke it only on technical grounds.

Saya tidak berpuas hati dengan cara pembalakan itu dijalankan dan sedang menunggu laporan terperinci minggu hadapan. Saya tidak boleh membatalkan lessen mereka kecualilah mereka tidak mematuhi peraturan. Saya Cuma boleh membatalkan satu-satu lessen atas sebab-sebab teknikal.

Satu demi satu nampaknya masalah timpa-menimpa membabitkan negeri Selangor dan Khir. Mungkin semakin ramai dalam Umno yang mahu melihat beliau jatuh, selalunya begitulah.


(Dari NST)

Walaubagaimanapun satu maklumat yang menarik adalah berkenaan syarikat yang diberikan lesen konsesi berkenaan. Menurut UTUSAN:

Tempoh konsesi di kawasan seluas 334 hektar yang diluluskan bagi aktiviti pembalakan itu ialah dari Ogos tahun lepas sehingga 31 Julai tahun ini.

Apakah nama syarikat tersebut? Apakah hebat dan istimewa sangat syarikat itu sehingga memungkinkan ia boleh menggasak sehingga ke sempadan atau mungkin juga telah masuk pun kawasan hutan simpan kekal?

Berdasarkan laporan syarikat yang dimaksudkan adalah FUNGSI MEWAH SDN. BHD.

Siapakah di belakang syarikat ini?

Kalau kita mengunjungi http://www.mail-archive.com/hizb@hizbi.net/msg37581.html
kita akan memperolehi maklumat berikut:

Pada 18 April 2001, (kerajaan negeri Selangor) meluluskan kawasan kayu balak Kompartment 78 Hutan Simpan Hulu Langat kepada Fungsi Mewah Sdn Bhd, seluas lebih 1200 ekar.

Fungsi Mewah dimiliki oleh Pua Kim Seng, adik Pua Kim An, yang mana rumahnyabersebelahan rumah sewa Khir di Sekinchan dahulu. Pua Kim An juga dikesanmendapat tanah 100 ekar di Shah Alam. Keluarga Pua ini menyumbangkan dana kewangan yang besar kepada Khir semasa kempen pilihan raya 1999 dahulu.

Maklumat yang sama pernah didedahkan secara berani oleh Saudara Lutfi Othman satu ketika dahulu (yang telah mendedahkan secara lebih terperinci akan hubungan Khir dan keluarga Pua ini yang beliau kenali sejak sebelum jadi MB lagi)

Bermakna pemilik syarikat bekenaan adalah kenalan rapat Khir dan kerana itulah barangkali Khir kelihatan bagaikan tak senang duduk dibuatnya. Barangkali juga pihak dalam Umno yang mahu lihat Khir jatuh juga tahu akan hubungan Khir dan Fungsi Mewah ini, lantas akan memudahkan lagi rebahnya Khir dan cita-cita politik beliau.

Apa pun jika ada penyelewengan yang terlibat maka ianya perlu didedahkan tanpa memilih bulu. Kalau atas nama kebenaran maka MB perlu jatuh, maka jatuhlah beliau, asalkan kebenaran terserlah dan rakyat tidak tertipu.

No comments: