Tuesday, January 17, 2006

Barat gelabah dengan program nuklear Iran

Saya berkesempatan menonton sidang akhbar Presiden Republik Islam Iran Mahmood Ahmedi Najad melaui CNN baru-baru ini berhubung program nuklear Iran yang kini menjadi topik hangat politik dunia.

Pihak Amerika Syarikat dan sekutunya sedang berusaha membawa perkara ini ke Majlis Keselamatan PBB agar tindakan yang lebih drastik boleh diambil terhadap Tehran termasuklah mengenakan sekatan ekonomi dan mungkin juga tindakan ketenteraan. AS menuduh kononnya Iran akan akhirnya menggunakan teknologi nuklear itu untuk membentuk senjata nuklear yang nanti akan menjadi ancaman kepada keselamatan dunia.

Sedangkan dalam sidang akhbar tersebut Presiden Iran itu menegaskan bahawa program nuklear negaranya adalah bagi tujuan keamanan dan bukannya sebagaimana yang didakwa oleh pihak AS dan sekutu-sekutunya.Lanjutan dari isu ini saya tertarik dengan komen yang diberikan oleh Menteri Luar Arab Saudi Putera Saud al Faisal (Saudi terkenal sebagai sekutu kuat AS di rantau Timur Tengah), kata beliau:

I think the West allowing Israel to establish its nuclear capability has done the damage that we are all suffering from now. There are other countries that now are perhaps pursuing the same role. But we hope that Iran will resist this temptation.

Apabila Barat membenarkan Israel membentuk kuasa nuklearnya, inilah sebenarnya punca permasalahan kita pada hari ini. Akibatnya negara-negara lain juga kini mahu melakukan perkara yang sama. Namun saya berharap Iran tidak akan mengikut jejak langkah ini.

Bermakna menurut Putera Saud, Baratlah yang sepatutnya dipersalahkan. Mengapa kemampuan nuklear Israel tidak dipertikai atau dipersoalkan. Malah Presiden Ahmedi Najad dalam kenyataannya sebelum itu turut membangkitkan darihal kemampuan nuklear India dan Korea Utara yang tidak pula dipedulikan oleh Barat.

Kata Putera Raja itu lagi:

There could be no purpose in Iran developing nuclear weapons since if it fired them at Israel, it would kill Palestinians.

Tidak ada sebabnya Iran mahu menghasilkan senjata nuklear kerana jika (kalau pun Iran ada senjata tersebut) ianya dilepaskan terhadap Israel, yang akan mati terkorban adalah rakyat Palestin.

Demikianlah betapa lucunya gambaran kegelabahan AS dan sekutu-sekutu Baratnya yang cuba dibuktikan oleh Putera Raja Saudi itu.

No comments: