Thursday, January 26, 2006

Larangan pembakaran mercun:
Penyeludup kaya kerajaan rugi

Pada hari Ahad ini kawan-kawan kita dari keturunan Tionghua akan meraikan perayaan Tahun Baru Cina.

Dan sebagaimana biasa perayaan ini tidak akan meriah tanpa kehadiran limau mandarin, tarian singa, angpow dan tidak ketinggalan pembakaran mercun. Kecuali pembakaran mercun, simbol perayaan Tahun Baru Cina yang lainnya tidak dilarang oleh kerajaan Malaysia.Seingat saya pengimpotan mercun dan bungapi ini mula diharamkan oleh kerajaan sejak letupan besar berlaku di kilang Bright Sparklers (Daim Zainuddin salah seorang pengarahnya) di Sungai Buloh, Selangor pada tahun 1991 lalu yang mengorbankan 22 nyawa dan 103 yang lain tercedera. Sejak dari itu pengimportan bungapi dan mercun telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia.

Walaubagaimanapun kita saksikan meskipun dengan larangan itu pada setiap kali perayaan terutama semasa Tahun Baru Cina (Hari Raya dan Deepavali pun sama, cuma taklah sehebat Tahun Baru Cina) ledakkan mercun dan bungapi tetap kedengaran dan kelihatan. Buatlah apa pengumuman dari pihak mana sekalipun namun setiap kali perayaan suka tak suka yang meletup akan meletup juga.

Solanya kalau dah dilarang, bagaimana boleh meletup lagi? Bukan sikit-sikit kuantitinya, rasanya mercun terutamanya dilepaskan dihampir setiap ceruk rantau negara. Dari mana datangnya bahan larangan ini?

Yang pastinya apabila pihak Kementerian Perdagangan tidak lagi mengeluarkan AP untuk pengimportan mercun ini, bermakna semua yang kita dengar dan lihat semasa hari-hari perayaan itu dibawa masuk ke dalam negara secara haram, ataupun diseledup masuk.

Biasanya mercun ini dimpot masuk melalui negara Cina melalui laut ataupun dari Negara Thai melalui darat. Bermakna kawalan pihak kastam dan UPP (Pencegah Penyeludupan) selama ini bolos atau sengaja diboloskan, wallahualam.

Bagi saya kerajaan perlu memandang serius perkara ini. Kalau bolos seperti yang ada pada hari ini bermakna pertamanya larangan kerajaan itu dimain-mainkkan sahaja dan keduanya yang lebih penting lagi kerajaan kehilangan berjuta-juta ringgit, kerana bahan ini diseledup masuk tanpa cukai.

Saya difahamkan duti yang dikenakan terhadap mercun semasa ianya dibenarkan dimpot dahulu mencecah 50 peratus dari nilainya. Bayangkan berapa banyak yang kerajaan rugi apabila barangan ini berjaya diseledup masuk secara besar-besaran!

Kesimpulannya samada kerajaan meneruskan pengharaman impot ini dengan mengetatkan lagi penguatkuasaan (yang ada ini berbau rasuah kerana bagaimana boleh lolos kuantiti yang begitu besar pada satu-satu musim perayaan, kemudian jarang pula dengan sesiapa yang didakwa) mungkin dengan melibatkan tentera dan unit-unit lain. Ataupun suasah-suasah dibenarkan sahaja pengimportan seperti dahulu, sekurang-kurangnya dapatlah berjuta-juta ringgit masuk sebagai hasil tambahan dizaman gawat ini.

Kalau masalah ini tidak dipandang serius kerajaan akan dilihat bagaikan badot besar, apa tidaknya, mercun dan bungapi yang packing nya besar-besar pun boleh bolos, macam-mana nak pantau penyeludupan dadah yang lebih kecil packing nya! Kalau tak percaya tunggulah menjelang jam 12 malam hari Sabtu ini, kecuali kalau anda tingal di kawasan 100 peratus Melayu, mustahil telinga anda tidak dapat menangkap bunyi bingit dari ledakan mercun yang dilepaskan oleh kawan-kawan kita.

Gong Xi Fa Cai.

No comments: