Tuesday, January 31, 2006

Keistimewaan Tok Guru Nik Aziz yang sukar ditandingi

Lazimnya masyarakat bukan Islam memiliki persepsi negatif terhadap kelompok, badan atau mana-mana Gerakan Islam. Persepsi ini muncul sebahagiannya kerana gambaran buruk yang diberikan oleh musuh-musuh Islam khasnya dari Barat terhadap Islam itu sendiri.

Islam militan, Islam ektrimis, Islam radikal adalah sebahagian dari istilah yang dicipta oleh pihak-pihak ini

Manakala kalangan sesama masyarakat Islam juga tidak kurang turut menyumbang ke arah pandangan negatif ini. Dari merekalah lahirnya Islam sekular, Islam moderat dan kini Islam Hadhari, yang cuma menambah bingungkan lagi pemahaman masyarakat bukan Islam terhadap Islam yang sebenarnya.

Salah seorang tokoh di Malaysia bagi saya yang bersungguh berusaha ke arah memperbetulkan keadaan ini adalah Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, MB Kelantan yang juga Mursyidul Am PAS. Sejak sebelum menjadi MB lagi (sepanjang beliau sebagai ahli Parlimen Kelantan Hilir dan kemudiannya Pengkalan Chepa) beliau dilihat begitu komited dalam hal ini.Cuma apabila diberikan amanah sebagai MB, maka usaha ini telah dipertingkatkan lagi oleh beliau sehingga berjaya menempa beberapa pembaharuan yang selama ini gagal dicetuskan oleh pihak lain.

Semasa Majlis Makan Malam dan Dailog anjuran PAS Shah Alam di sebuah hotel di Kelang baru-baru ini Tok Guru memberitahu para hadirin darihal projek pembangunan dan pembesaran yang sedang dijalankan di sekolah beliau di Pulau Melaka. Para hadirin kagum apabila beliau memaklumkan secara terbuka bahawa salah seorang penyumbang yang menyumbang dana bagi pembagunan sekolah tersebut adalah seorang pemimpin masyarakat Tionghua yang bukan Islam di Kelantan yang telah menyalurkan bantuan hampir RM1 juta ringgit.

Kalau membina rumah anak yatim atau memberikan biasiswa atau bantuan kepada masyarakat miskin, barangkali tidaklah menghairankan kalau masyarakat bukan Islam turut menyumbang membantu masyarakat Islam yang tidak bernasib baik, akan tetapi jarang malah bagi saya sendiri langsung tidak pernah mendengar masyarakat bukan Islam dengan senang hati menyumbang kearah pembinaan sebuah pusat yang bakal mentarbiyah dan mengeluarkan tenaga-tenaga ulamak Islam.

Bagi saya inilah keistimewaan Tok Guru Nik Aziz. Beliau dilihat termasuklah oleh masyarakat bukan Islam sebagai seorang tokoh ulamak dan pemimpin negeri yang bersih, yang mudah dan senang bercampur dengan masyrakat, yang serba sederhana, tidak rasuah dan tidak berjoli-joli.

Oleh itu apabila beliau memohon sumbangan untuk meneruskan kerja-kerja beliau, masyarakat Islam dan bukan Islam dengan senang hati menyumbang. Kerana mereka tahu beliau akan menggunakannya sepenuhnya sumbanga itu nanti untuk apa sahaja tujuan yang beliau isytiharkan itu.

Kalau dengan sumbangan mereka itu mereka mengharapkan pula sesuatu pembalasan sebagaimana situasi yang normal di Malaysia, maka pasti mereka tidak akan mencari Nik Aziz. Kalau orang lain atau negeri lain mungkin, tetapi dari Nik Aziz apa yang dapat diharapkan balik cumalah sepotong senyum gembira dan ucapan terima kasih yang terbit dari hati kecilnya.

Bagi saya peristiwa ini membuktikan masyarakat bukan Islam sendiri begitu hormat dan memandang tinggi kepada MB mereka ini. Bagi saya peristiwa ini membuktikan yang Tok Guru telah berjaya membentuk rakyatnya agar berkejar-kejar mengerjakan kebaikan dan kebajikan samada mereka dari yang bukan Islam, lebih-lebih lagi dari kalangan yang sudah Islam.

Dinamisma Tok Guru ini sebenarnya telah melahirkan masyarakat Islam dan bukan islam yang saling hormat-menghormati antara satu sama lain di Kelantan. Tok Guru biasa hadir menyampaikan watikah kepada ketua sami Buddha di Wat Siam di Kelantan, setiap tahun beliau hadir menyambut Tahun Baru Cina di rumah pimpinan masyarakat Cina, beliau menyalurkan bantuan kepada masyarakat bukan Melayu dan ke sekolah-sekolah Cina, belia melantik Penghulu dan ahli-ahli majlis dikalangan masyarakat bukan Melayu dan sebagaimana yang kita ketahui beliau juga melantik seorang ahli EXCO berbangsa Cina iaitu yang pertama di Kelantan: Dato Hj Anuar Tan.

Segala-gala beliau lakukan untuk memberikan gambaran yang sebenarnya berkenaan Islam.Alangkah betuahnya kita jika lahir lebih ramai yang seumpama beliau dalam Negara ini.

No comments: