Saturday, January 21, 2006

Demonstrasi yang menggemparkan Putrajaya
Sejurus selesai SOLAT JUMAAT semalam lebih 1,000 para jemaah di Masjid Negara Kuala Lumpur telah berkumpul mendengar penerangan dari Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat YB Salahuddin Ayub dan AJK PAS Pusat Peguam Hanipa Maidin diperkarangan masjid.

Yang disuarakan adalah bantahan umat Islam darihal tuntutan pihak-pihak tertentu khasnya masyarakat bukan Islam yang menuntut agar Perkara 121 (1)(A) Perlembagaan Persekutuan dipinda kerana kononnya menafikan hak masyarakat bukan Islam.

Sedangkan Perkara itulah satu-satunya perkara yang terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan yang mempertahankan maruah dan kewibawaan institusi mahkamah syariah di Malaysia. Sudahlah kewujudan mahkamah syariah itu pun dengan seribu-satu kekurangan dan kedhaifan, tiba-tiba yang sekelumit ada itupun mahu dirampas di depan mata kita.

Maka jemaah yang berkumpul diajak beramai-ramai berarak secara aman ke Pejabat SUHAKAM untuk menyerahkan memorandum kepada pihak SUHAKAM atas alasan perkembangan ini menganggu-guggat hak umat Islam dalam negara kita.

Dan beraraklah sekitar 500 orang dari Masjid Negara melalui Dataran Merdeka, Jalan Raja Laut terus ke Pejabat SUHAKAM di Menara Tun Razak

YB Salahuddin telah menyerahkan memorandum kepada Prof Dr Hamdan Adnan, Pesuruhjaya SUHAKAM yang telah menerima rombongan dengan begitu mesra sekali.

Turut memberikan pandangan sebelum memo diserahkan adalah Tuan Hj Muhammad Sabu, Tuan Hj Mahfuz Omar, Tuan Hj Abd Rahman Othman, Dr Dzulkifli Ahmad, Ustaz Idris Ahamd dan Sdr Hanipa Maidin.

Turut berada mengiringi rombongan adalah Dr Hatta Ramli, YB Ir Amiruddin Hamzah, Wakil Angkatan Muda PKR dan wakil-wakil NGO Melayu.

Di waktu dan ketika yang sama, EXCO Pemuda Umno dan EXCO Wanita Umno bermesyuarat dengan selesa di Putrajaya. Dan ketika itulah PM Dollah Badawi mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan tidak berhasrat meminda Perkara 121 (1)(A) sebagaimana dituntut pihak-pihak tertentu termasuklah Geng 10 iaitu anggota kabinet bukan Islam.

Terima kasih Dollah Badawi dan syabas Pemuda dan pimpinan PAS serta NGO-NGO Melayu/ Islam yang lain yang begitu prihatin dan dengan berani membawa perkara ini ketengahh.

Individu dan kumpulan tidak penting dalam hal ini, yang pentingnya adalah harga diri dan maruah umat Islam berjaya dipertahankan.

Allahuakbar!No comments: