Saturday, January 01, 2005

SELAMAT TAHUN BARU 2005
BENARKAH KL SEPI MALAM TADI?

Pagi tadi saya terbaca tajuk akhbar KOSMO terbitan Utusan Melayu. Tajuknya berbunyi:

1 JANUARI YANG SEPIdimuatkanlah gambar Bangunan Sultan Abdul Samad pada tepat jam 12 malam dari sudut membelakangkan Dataran Merdeka dan diselitkan juga gambar Pak La dan Najib sedang menadah tangan berdoa di Masjid Negara.

Sambutan ambang tahun 2005 kali ini memang sepatutnya sepi kerana Pak Lah minta rakyat Malaysia memenuhi masjid dan rumah-rumah ibadat untuk tidak lagi bersuka-ria seperti tahun-tahun lepas tetapi sebaliknya berdoa dan memohon agar Tuhan melindungi Malaysia dan rakyatnya. Ini ekoran bencana Tsunami yang telah meragut puluhan nyawa rakyat Malaysia pada 26 Disember lalu.

Memang lantaran arahan Pak Lah itu banyaklah pihak khususnya jabatan-jabatan kerajaan dan kerajaan-kerjaan negeri tidak menganjurkan majlis sambutan meriah meskipun telah merancang untuk berbuat demikian. Demikian juga pihak swasta tertentu semacam akur akan arahan Pak Lah, maka ditangguhkan sambutan masing-masing.

Tapi soalnya benarkah KL sepi malam tadi? Dari Subang Jaya ledakkan bungapi tepat jam 12 malam masih bergermelapan di udara seperti biasa berpunca dari Sunway Lagoon. Anak-anak muda di sana seperti tahun-tahun lepas bercengkarama berhibur sesama mereka. Begitu juga di Bangsar, yang tidak pernah sunyi di tengah malam, sambutan ambang tahun baru diraikan seperti biasa. Muda-mudi menyiram air ke arah pengunjung di sana dan pusat-pusat hiburan yang menghidangkan arak dan lagu-lagu berbagai rentak terus beroperasi hingga awal pagi. Hal yang sama juga demikian di Jalan Bukit Bintang.

Apa saranan Pak Lah pun dah tak mahu dihurmati lagi ke? Itu saya tak pasti tetapi dari mata yang melihat jelas jika arahan Pak Lah agar majlis-majlis solat hajat dan doa selamat itu mendapat sambutan takkanlah di Masjid Negara sendiri jemaah musliminnya sekadar 2 saf lebih sedikit sahaja. Kalau ditolak menteri kabinet, pegawai kanan kerajaan, petugas dan pengiring keselamatan agaknya tak sampai pun satu saf.

Bukanlah saya berhasrat untuk merendah-rendahkan usaha Pak Lah itu tetapi inilah realiti masyarakat kita setelah sekian lama Umno dan BN berkuasa. Kalau majlis hiburan anjurlah di bawah hujan lebat sekalipun memang ramailah akan berpusu-pusu membanjirinya. Akan tetapi kalau nak anjur majlis agama, beratlah sedikit.

Berlainan barangkali dengan Kelantan, kalau MB nya arahkan diadakan majlis solat hajat beramai-ramai Stadium Sultan Muhammad di KB insyallah akan penuh dibanjiri manusia, walaupun di waktu subuh! Mengapa ya?

Meminjam tajuk kecl akhbar KOSMO muka depan:

Tiada lagi sorakkan di sini
dentuman dan percikan bungapi
detik 12 malam 1 Januari
di Dataran Merdeka yang sepi.

TSUNAMI tsunamai tsunami
betapa gunung ombak ini
mengalun takdir Illahi
menitis air mata di hati

YA RABBI ampuni ampuni
rahmatilah kami
dan bumi Malaysia ini.

Entahlah, wallahualam. Selamat tahun baru 2005 semoga kita semua insaf.

No comments: