Monday, January 03, 2005

IKTIBAR TSUNAMI MAKSIAT TERUS BERJALAN

Walaupun sudah hampir seminggu berlalu sejak bencana tsunami melanda sebahagian besar Selatan Asia termasuklah negeri-negeri Perlis, Pulau Pinang, Kedah dan Perak dengan angka maut setakat 10 malam 2 Januari 2005 sebanyak 129,817 nampaknya masih ramai yang tidak ambil iktibar darinya.

Derma dari orang-ramai mencurah-curah. Ada yang sumbang wang ada yang sumbang perlatan dan ubat-ubatan. Demikian juga sukarelawan NGO nampaknya bergegas pergi dari satu kumpulan ke saru kumpulan.

Malapetaka ini telah mencetuskan simpati dari orang-ramai tidak mengira bangsa maupun agama. Namun sejauh manakah ianya benar-benar memberi kesan ke atas hati sanubari manusia sehingga akur untuk tidak lagi mencabar perturan dan ketentuan Allah swt terus menjadi persoalan.

Rakyat di Malaysia diunjurkan untuk tidak merayakan kemunculan tahun 2005 dengan pesta hiburan sebagaimana lazimnya dianjurkan. Alasannya kerana kita perlu ambil pengajaran dan tidak berhibur sakan disaat saudara kita menanggung derita.

Tidak tahulah berapa lama kuatkuasa larangan lisan itu tetapi yang jelasnya ramai juga tidak indahkan apa lagi mengambil peduli. Akhbar NEW STRAITS TIMES hari ini melaporkan:

400 HELD FOR USING DRUGS IN RAID ON DISCO

Dilaporkan seramai 400 pengunjung Techno Disco di Bandar Sri Damansara ditahan termasuklah 101 orang wanita kerana dikatakan mengambil dadah jenis ecstasy, heroin, marijuana dan syabu. Antara yang ditahan adalah 2 anggota polis dan 2 anggota tentera dari kem yang berdekatan.

Serbuan polis dari Anti Narkotik Bukit Aman ini dikatakan dilakukan jam 3 pagi.

Demikianlah keadaannya di Malaysia. Tsunami ke tidak tsunami ke program dan majlis maksiat tidak boleh dilupakan apa lagi mahu dihapuskan. Sedih lah barangkali untuk satu hari, lepas tu tolak sedih ke tepi dan terjun terus ke alam sesat dan maksiat. Apa nak dikata, pintu-pintu maksiat ini dibuka oleh pihak berkuasa sendiri.

Sambil itu TV dan media terus berpura-pura menganjurkan rakyat agar ambil iktibar dan insaf. Entahlah.


No comments: