Tuesday, January 11, 2005

PUSAT PERUBATAN ISLAM DARUL IMAN
TUTUP DI TERENGGANU BUKA DI ACEH


Berita dari Aceh baru-baru ini menyebut bahawa Yayasan AMAL Malaysia dengan kerjasama Muslim Aid UK telah membuka Pusat Perubatan di Aceh khusus bagi membantu rakyat di sana yang dilanda musibah tsunami.Sesungguhnya nama PUSAT PERUBATAN ISLAM DARUL IMAN yang digunakan di Aceh itu begitu nostalgik oleh kerana ketika kerajaan negeri Terengganu di bawah pentadbiran PAS, sebuah pusat perubatan dengan nama yang sama telah dibuka di Kuala Terengganu. Ia telah dibuka dengan tujuan memberikan rawatan terbaik kepada anak negeri disamping membela dan memelihara kebajikan anak negeri yang dhaif dan miskin.

Namun demikian sejurus Umno BN berkuasa pusat perubatan ini diarahkan tutup serta-merta semata-mata kerana mahu melenyapkan usaha dan sumbangan PAS ketika memerintah.

Alhamdulillah walaupun Umno telah menutup secara fizikal pusat perubatan tersebut namun namanya terus dikenang dan kini nama yang sama digunakan di Aceh bagi menandakan sumbangan jemaah Islam bagi membela nasib dan kebajikan umatnya yang tidak pernah mengenal sempadan geografi.

Tahniah diucapkan kepada Yayasan AMAL dan Muslim Aid UK serta semua pihak yang telah menghulurkan sumbangan sedikit ataupun banyak ke arah kejayaan usaha murni ini walaupun tiadalah nama serta gambar mereka dihidangkan di dada-dada akhbar media perdana sebagaimana yang kita lihat pada hari ini.


No comments: