Tuesday, January 11, 2005

BANTUAN MANGSA TSUNAMI
SALURKAN SECARA JUJUR DAN TELUS

Setelah 15 hari bencana tsunami memuntahkan bencananya di pesisir pantai utara Semenanjung akhirnya semalam pihak kerajaan melalui Jawatankuasa Pengurusan dan Bantuan Bencana Pusat yang dipengerusikan Najib Tun Razak mengumum dan mengagihkan secara resmi bantuan mereka.

Kata Najib waris setiap 68 orang mangsa yang terkorban akan diberikan sumbangan RM20,000 seorang iaitu berjumlah RM1.36 juta.Ini merupakan bantuan pusingan ketiga dan terakhir setelah dua bantuan sebelum ini diserahkan.

Bantuan pertama yang telah dibayar adalah RM1,000 di atas setiap kematian berjumlah RM68,000 dan RM500 ke ats setiap keluarga yang telah dipindahkan. Bantuan pusingan kedua adalah RM2,000 ke RM5,000 bagi setiap rumah yang musnah dan antara RM1,000 ke RM3,000 bagi setiap bot yang musnah. Setakat ini kerajaan telah mengagihkan sejumlah RM7.7 juta dalam bentuk bantuan.

Selain itu kerajaan juga akan menyerahkan RM500 kepada setiap 206 penternak ikan dan 102 pengusaha sawah padi yang terjejas akibat bencana itu. Ianya berjumlah RM154,000.

Bermakna untuk rakyat tempatan yang menjadi mangsa, bantuan kerajaan setakat ini berjumlah RM9.214juta.

Ini tidak termasuk sumbangan yang diberikan oleh agensi kerajaan yang lain samada diperingkat pusat ataupun negeri. Sedangkan menurut berita jumlah sumbangan yang diterima oleh Tabung Bantuan Bencana Pusat adalah RM29.6 juta iaitu sumbangan yang diperolehi dari tabung yang diusahakan oleh NST, Berita Harian, TV3 dan 8TV yang masih berterusan:

The NST/Berita Harian/TV3/8TV group set up a fund called the Malaysian Tsunami Disaster Fund. All money collected - RM29.6 million on last count yesterday - is channelled directly to the National Disaster Relief Fund.

Ini tidak termasuk apa sahaja baki yang terdapat dalam tabung Pusat ini.

Kalau RM29.6 juta tolak RM9.214 bermakna Tabung Bantuan Bencana Pusat yang dipengerusikan oleh Najib sepatutnya mempunyai baki RM20.386 juta lagi dan ini tidak termasuk baki serta apa sahaja sumbangan yang mungkin diberikan oleh pihak-pihak lain.

Kita harapkan semoga pengagihan ini dilakukan setelus dan secekap-cekapnya. Jangan pula nanti ada penyelewengan dan salah-guna. Jangan wang yang diamanahkan yang septutunya turun kepada mangsa yang ditimpa bencana sebaliknya jatuh untuk kegunaan orang lain ataupun tujuan lain. Kalau orang yang diamanahkan berlaku curang maka tunggulah azab yang lebih dahsyat dari Allah swt.

No comments: