Thursday, January 27, 2005

ISU KO-HILAL
PAS NS AMBIL LANGKAH PRO AKTIF

Isu kerugian pelaburan yang dikendalikan oleh Koperasi Al-Hilal Berhad ataupun KOHILAL telah seringkali dibangkitkan oleh banyak pihak terutama yang berada di dalam PAS. Koperasi yang dikatakan memiliki aset hampir RM60 juta itu dilaporkan mengalami kerugian besar apabila langkah pihak pengurusan ketika itu melabur dalam portfolio pelaburan yang mencurigakan sejak tahun 1996 akhirnya membawa kerugian besar.

Akibat dari kerugian tersebut para pelabur koperasi berkenaan kini tidak dapat menebus pelaburan mereka oleh kerana KOHILAL tidak memiliki kecairan sebagaimana dahulu.

Rata-rata para pelabur KOHILAL terdiri daripada ahli-ahli PAS dari pelbagai peringkat dan ahli lembaga pengarah KOHILAL juga terdiri dari pimpinan dan ahli-ahli PAS. Kini ianya rugi dan ahli lembaga pengarah serta pengurusan lama telah pun meletakkan jawatan namun sebilangan besar masih memegang jawatan dalam parti.

Lantaran itu ketidakpuasan hati dikalangan para pelabur tidak dapat dielakkan tambahan pula mereka yang pernah meneraju KOHILAL masih berada dalam parti akan tetapi seolah-olah tidak memiliki pertanggungjawaban terhadap kerugian yang dialami.

Lalu langkah PAS Negeri Sembilan melalui Pesuruhjayanya Dr. Rosly Yaakob yang telah mengarahkan PAS Kawasan di NS agar mengumpulkan laporan dari ahli-ahli para pelabur untuk dikemukakan kepada pengurusan dan lembaga pengarah KOHILAL adalah merupakan satu langkah proaktif yang seharusnya dipuji dan dicontohi.


DR ROSLI YAAKOP -PESURUHJAYA PAS NS

Sekurang-kurangnya ahli-ahli PAS dan para pelabur menyedari bahawa isu ini tidak dipendamkan begitu sahaja dan pimpinan PAS sedang memberi perhatian serius untuk menanganinya. PAS negeri-negeri seharusnya mencontohi tindakan ini.

Diperingkat ini kesemua ahli lembaga pengarah dan pihak pengrusan KOHILAL yang terlibat perlulah diarahkan oleh parti agar melepaskan jawatan parti mereka terlebih dahulu sehinggalah isu ini diatasi. Ini bukan soal mengkambing hitamkan mana-mana pihak akan tatapi ini adalah soal prinsip dan ketelusan yang seharusnya diberi perhatian serius oleh pimpinan tertinggi PAS.

Saya percaya PAS tidak berhasrat melindungi mana-mana pihak dalam hal ini. Oleh itu perlulah PAS Pusat juga mengambil sikap proaktif, dan langkah pertama adalah mengarahkan agar satu badan penyiasat bebas segera ditubuhkan dan dalam waktu yang sama semua yang terlibat tidak kira apa juga jawatan perlulah melepaskan jawatan mereka masing-masing terlebih dahulu.

Dr. Rosli dipetik sebagai berkata dalam Malaysiakini:

PAS is in the business of telling the truth. This is what the party is all about. We dont fight for the interest of any individual but work for the betterment of the party as a whole. I dont think, committed members or leaders would find any fault in that.

Saya setuju 100 peratus dengan pandangan beliau dan PAS di bawah KEPIMPINAN ULAMAK juga saya yakin akan setuju 100 peratus. Kita bukan berjuang untuk kepentingan mana-mana individu akan tetapi kita berjuang untuk agenda mulia iaitu memartabatkan perjuangan ISLAM sebagaimana yang telah dipelopori oleh Rasulullah saw. Dalam perjuangan ini sudah pasti ada kesilapan dan kelemahan maka wajarlah mereka yang telah silap memikul tanggungjawabnya demi memeprtahankan imej dan nama baik parti. ALLAHUAKBAR!

No comments: