Friday, December 17, 2004

TOL NAIK 10 PERATUS HADIAH KRISMAS KERANA MENGUNDI BN

Seperti dijangkakan walaupun seluruh ahli parlimen Malaysia yang sepatutnya mewakili seluruh rakyat dalam negara ini menentang kenaikannya namun sebagaimana diumumkan oleh Menteri Kerjaraya cabinet tetap bersetuju dengan kenaikan tol lebuhraya utara selatan NSE pada kadar 10 peratus mulai Januari ini.

Menurut akhbar THE STAR:

Samy Vellu said MPs should understand the burden that the government had been bearing. If the government keeps on trying to make other people happy because of their own popularity the government will eventually pay RM38 billion in compensation.

Samy Vellu turut berkata bahawa PLUS tidak mengalami keuntungan dan sebaliknya dijangka mula memungut keuntungan selepas 15 tahun beroperasi.

Pasti ramai yang akan merungut dengan kenyataan ini. Kenaikan kadar 10 peratus ini agak besar dan pasti akan melimpah dan mengakibatkan kenaikan barangan lain yang terjejas akibatnya khususnya industri pengangkutan yang telah pun sedia dibebankan dengan kenaikan harga petrol baru-baru ini.

Mengapa apabila kita mengumumkan kenaikan harga satu-satu barangan ataupun perkhidmatan kita sering mengaitkannya dengan beban yang dipikul kerajaan. Dalam hal ini tol dan sebelum ini petrol merupakan barangan dan perkhidmatan yang secara langsung impak kenaikannya terkena terus kepada rakyat.

Mengapa kita tidak membicarakan darihal beban lain yang dipikul kerajaan yang tidak mengena langsung kepada rakyat. Contohnya beban menanggung Putrajaya dari kadar sewanya sehingga infrastruktur mewah dan membazir. Pembinaannya menjangkau RM5.2 billion, mahligai PM RM200juta dan seumpamanya.

Kerugian yang diakibatkan pelaburan dari badan dan agensi kerajaan yang kini ditanggung secara percuma oleh kerajaan contohnya kerugian yang menimpa SUKOM, PEWAJA dan pelaburan Tabung Haji yang lesap serta pelbagai lagi projek mega dan mewah yang beban akhirnya dihumbankan kepada rakyat.

Tiba-tiba dalam hal yang menyangkut langsung kepada kepentingan rakyat, alasan mengelakkan bebanan kepada kerajaan digunakan. Dahulu kenaikan harga petrol juga demi mengurangkan bebanan subsidi kerajaan dan tidak lama lagi kos ubat-ubatan di hospital kerajaan dan entah apa-apa lagi nanti.

Demikianlah lantaran mengejar KECERMERLANGAN, KEGEMILANGAN dan KETERBILANGAN rakyat yang menjadi mangsa. Harga barang terus naik dan akan naik, harga hasil pertanian tidak lumayan, kenaikan elaun dan gaji kakitangan kerajaan dan swasta tidak menjadi, apa nak kata selain MALAYSIA BOLEH!

No comments: