Thursday, December 16, 2004

BARANG NAIK TERUS NAIK

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kenyataan Menteri Kerjaraya bahawa kadar tol untuk Lebuhraya PLUS Utara Selatan akan dinaikkan sebanyak 10% bermula tahun 2005. Parlimen yang sedang bersidang diberitakan sebulat suara menolak cadangan kenaikan tersebut namun yang pastinya ia kemungkinan besar akan naik juga cuma tempoh masa sahaja yang akan menentukan.

Sebelum itu kita turut dikejutkan dengan kenaikan harga petrol yang menimpa tanpa dapat dielak lagi.

Hari ini menurut Bernama harga bekalan air pula yang akan naik di Lembah Kelang:

Klang Valley's six million water consumers must be prepared for a 15 percent tariff hike in a year's time, said Energy, Water and Communications Minister Datuk Seri Dr Lim Keng Yaik

Bemakna harga air di Lembah Kelang akan naik pula sekitar 15 peratus.

Nampaknya keselesaan hidup pada hari ini terpaksa dibayar dengan harga yang mahal oleh rakyat. Petrol naik, tol naik, air naik dan lepas ini entah apa-apa lagi yang akan naik kecuali yang susah nak naik adalah GAJI PEKERJA.

Kita juga mendengar ada ura-ura mahu mula mengenakan caj bayaran khidmat kesihatan yang diberikan di hospital-hospital kerajaan, satu laga bahana untuk rakyat kebanyakan.

Demikianlah harga yang terpaksa dibayar oleh rakyat apabila matlamat kerajaan semata-mata mahu menghambat pembangunan ekonomi dalam bentuk fizikal. Walaupun kebajikan rakyat tercicir yang pentingnya kita mahu menjadi negara maju, kita mahu setanding dengan negara-negara dunia pertama yang lain, harga yang mahal masing-masing akan pikul demi mengejar cita-cita negara CEMERLANG GEMILANG DAN TERBILANG.

No comments: