Thursday, December 23, 2004

BAYAR CUKAI PINTU:
HADIAH KRISMAS IDRIS JUSOH UNTUK RAKYAT TERENGGANU


Dalam sibuk masyarakat khususnya di Pantai Barat memperkatakan darihal kenaikan 10 peratus kadar tol Lebuhraya PLUS Utara Selatan yang akan bermula tahun 2005 ini, masyarakat di pantai timur rasa selesa lantaran tidak terjejas secara langsung. Rakyat di Terengganu contohnya yang baru merasa gelombang perubahan setelah mengundi kerajaan baru BN masih dibuai dengan alunan lunak Islam Hadhari Terengganu Bistari.

Kerajaan Terengganu baru ini separti dan sefahaman dengan Kerajaan Pusat, oleh itu pasti tidak sesusah lagi sebagaiaman ketika berada di bawah kerajaan PAS dahulu. Malah Pak Lah sendiri berjanji mahu memberikan sesuatu yang tidak pernah dijangka sebelum ini kepada rakyat negeri Terengganu terutama dalam bentuk pembangunan fizikal dan kemewahan.

Dalam akhbar hari ini MB Terengganu Idris Jusoh mengumumkan kerajaan negeri BN akan mengenakan kembali cukai pintu yang telah dihapuskan oleh PAS dahulu. Katanya biar rakyat turut merasa bertanggungjawab menyumbang ke arah pembangunan bandar dan desa. NST melaporkan:

The State Government will resume the collection of assessment on residential properties in 2005.

Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh said the annual assessment must be collected, as the money was needed for development in towns and villages.

Tapi bukankah kerajaan BN ini telah menjanjikan kemewahan dan pembelaan nasib rakyat? Bukankah Terengganu kaya dengan royalti Petronas yang dirampas oleh suku-sakat kerajaan negeri yang berkuasa hari ini? Kalau dah mewah dan kaya mengapa perlu mendera dan membeban rakyat lagi? Kalau PAS dahulu sekadar menghapuskan cukai pintu, sepatutnya BN kini yang dikatakan lebih mewah, lebih bijak, lebih bistari bertindak mengikis dan menghapuskan bebanan lain yang dipikul oleh rakyat, barulah betul!

Takkanlah wang rakyat mahu diperah untuk menampung kerja sekecil mengangkat dan melupuskan sampah sahaja. Atau barangkali kerana dah banyak sangat membazir tanam pokok bonsai sana-sini maka tiada cara lain melainkan perlu dibayar melalui poket rakyat?

Sementara itu ADUN Batu Burok Wan Mutallib Embong yangh merupakan bekas EXCO kerajaan PAS menegaskan bahawa PAS akan bertindak menghapuskan kembali cukai pintu ini kalau kembali berkuasa pada pilihanraya yang akan datang.

No comments: