Thursday, December 16, 2004

PINTU PAGAR UMNO MASIH DITUTUP RAPAT

Tiga lagi ahli Umno digantung keahliannya oleh Jawatankuasa Disiplin parti tersebut. Bermakna sehingga kini 40 orang telah digantung keahliannya selama 3 tahun manakala seramai 12 didapati bersalah dan dilepaskan dengan amaran. Kebanyakkan mereka ini terlibat dengan politik wang ataupun jenayah rasuah menurut isitlah yang diberikan oleh Badan Pencegah Rasuah. Aktiviti membeli kuasa dan kedudukan ini berlaku dengan hebatnya ketika Umno melalui proses pemilihan diperingkat bahagian dan pusat baru-baru ini.

Yang menghairankan BPR telah pun membuat kenyataan bahawa sebarang aktiviti membeli sokongan termasuklah dalam pemilihan parti adalah merupakan jenayah rasuah. Banyak pihak termasuk dari Suhakam telah meminta agar tindakan segera diambil terhadap mana-mana pihak yang mengamalkan budaya tercemar ini. Namun sehingga kini BPR tidak pun bergerak malah mencuit pun tidak.

Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Umno Tengku Ahmad Ritahuddeen bila ditanya adakah pihak BPR telah menghubungi beliau (THE SUN):

Tengku Ahmad said they HAVE NOT.

Sedangkan dalam akhbar THE STAR yang memetik majlis yang sama dilaporkan:

On the response to the offer of immunity to informers who received money during the recent party election Tengku Ahmad Ritahuddeen said it was ENCOURAGING but declined to elaborate

Bermakna jawatankuasa ini telah menerima maklumat dan bukti bahawa terdapat amalan jenayah rasuah yang berlaku semasa pewmilihan Umno namun tidak melaporkannya kepada BPR malah lebih memualkan lagi pihak BPR yang diharapkan menjadi agensi juara untuk memerangi rasuah di negara kita mengambil sikap membisu mendiamkan diri.

Malah Tengku Ahmad pula dilaporkan berkata dalam THE SUN

What is considered an offence under this code (KOD ETIKA UMNO) may not be so under the agencys Prevention of Corruption Act.

Soal samada berlaku ataupun tidak jenayah rasuah bukan hak Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Umno, Presiden, Timbalan Presiden ataupun mana-mana pihak untuk membuat kenyataan tambahan pula yang dari Umno kerana mereka memiliki elemen kepentingan. Takkanlah Tengku Ahmad selaku bekas majistret tidak tahu akan hal ini. Serahkan kepada agensi yang diberi kuasa untuk menyiasat. Kalau benar Presiden Umno dan pimpinan baru Umno ini telus dan bersih serta bersungguh mahu membenteras rasuah maka rongkaikanlah ikatan yang berada ditangan, kaki dan mulut BPR itu. Bebaskan mereka untuk benar-benar bebas membuat penyiasatan dan mengambil tindakan. Kerana berdasarkan perkembangan terbaru ini jelas di sana terdapat tangan ghaib yang menghalang BPR dari berani untuk bertindak.

Jika pintu pagar Umno berterusan ditutup rapat dan pimpinan Umno cuma menjerit-melolong dari dalam sahaja kononnya mahu membentras rasuah, maka sampai bila-bila pun imej rasuah, kronisma dan nepotisma yang hodoh dan busuk itu akan kekal melekat di wajah Umno yang sudah tercemar itu.
No comments: