Wednesday, June 20, 2007

Bawalah Islam ke tengah masyarakat

Akhbar tempatan hari ini melaporkan darihal ENGAGEMENT yang dilakukan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat yang telah mengunjungi Pejabat Majlis Belia Malaysia MBM semalam.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS yang baru, Ustaz Nasruddin Hassan at Tantawi telah mengetuai rombongan dalam kunjungan hormat berjumpa dengan Presiden MBM Datuk Shamsul Anuar Nasarah. Menurut laporan akhbar THE STAR ini merupakan kali pertama Pemuda PAS menjalinkan hubungan dengan MBM.


Menurut akhbar tersebut lagi Ustaz Nasruddin dipetik sebagai berkata bahawa membenteras jenayah, dadah dan mengatasi masalah pengangguran serta membentuk generasi pemuda yang berguna sesungguhnya merentasi batas politik dan agama. Dalam kunjungan itu Ustaz Nasruddin menegaskan komitmen Pemuda PAS untuk bersama-sama MBM dalam menangani isu yang melibatkan permasalah golongan muda.

Langkah proaktif Pemuda PAS ini sangatlah dialu-alukan khususnya dalam keadaan rakyat sedang membicarakan darihal masalah kebejatan sosial yang melibatkan golongan muda dalam negara. Pendedahan darihal penglibatan anak-anak muda dalam kegiatan jenayah, maksiat (terbaru termasuklah pendedahan akhbar Metro mengenai klip video perlakuan seksual anak-anak sekolah menengah) dan dadah sangat kritikal dan memerlukan komitmen dan kerjasama semua pihak.

Kita sekali-kali tidak akan berjaya membentuk rakyat yang berminda kelas pertama sekiranya generasi muda kita dalam keadaan lalai dan longgar seumpama hari ini. Mudah-mudahan langkah Pemuda PAS ini akan membuka ruang untuk kita berbicara darihal pendekatan baru dan holistik untuk mengatasi kecelaruan sosial yang kelihatan berada di luar kawalan ini.

Kita mengharapkan PAS juga nanti akan membuka langkah bekerjasama dengan mana-mana pihak termasuklah Umno, institusi dan penguatkuasa agama, bagi mencari jalan penyelesaian berhubung isu murtad khasnya pasca keputusan Mahkamah Persekutuan mengenasi kes Lina Joy. Isu membabitkan aqidah dan maruah ummah seharusnya ditangani oleh umat Islam sendiri tanpa campurtangan mana-mana pihak luar.

Saya yakin rakyat akan semakin menghargai peranan PAS khasnya sebagai sebuah gerakan Islam, apabila langkah-langkah ENGAGEMENT seumpama ini terus dipertingkatkan dari masa kesemasa. Syabas Pemuda PAS.

No comments: