Sunday, December 30, 2007

Ubah bukan hanya kepimpinan di Perlis…….

Saya melihat semakin hari prestasi kerajaan pimpinan Dollah Badawi semakin parah dan menjunam. Hari ini akhbar-akhbar tempatan menyiarkan saranan Setiausaha Agung Umno, yang juga Menteri Hal ehwal Dalam Negeri, agar kepimpinan Umno diperingkat negeri termasuk Menteri Besarnya ditukar. Menurut Radzi Sheikh Ahmad (orang kepercayaan Dollah), sebagaimana dilaporkan Mingguan Malaysia:

Sudah sampai masanya (kepimpinan UMNO) Perlis diubah. Ini pandangan saya sebagai setiausaha agung parti. Kalau Perlis masih kekal dengan kepimpinan lama dan tokoh yang lama, saya rasa negeri ini akan terus berada di takuk lama.

Saya tak mahu pergi kepada (masalah-masalah) pembangunan, ekonomi atau pengurusan pentadbiran tetapi kepimpinan politik di negeri ini, cukuplah.

Turut hadir adalah Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Azmi Khalid yang dipetik pula sebagai berkata:

Beliau sebagai setiausaha agung nampak semuanya sebab beliau menjelajah seluruh negara dan tahu membuat perbezaan.

MB Perlis, Shahidan Kasim dalam reaksinya pula telah memberi amaran kepada Radzi agar tidak mencampuri urusan Umno Perlis. Beliau kelihatan keciwa dengan kenyataan Radzi dan Azmi dan dipetik sebagai berkata:

Ada yang pulang ke Perlis kemudian komen pasal sungai, ada pula yang berniat nak tutup sempadan, tapi mereka tidak ada sebarang jawatan di negeri ini.

Dan terbaru sengketa pemimpin-pemimpin Perlis ini ditegur oleh Timbalan Presiden Umno, Najib Tun Razak. Kata beliau:

Kita tidak mahu perkara ini dibincangkan secara terbuka kerana isu begini membawa implikasi yang besar.

Memang besar implikasinya. Rata-rata hari ini sentimen negatif terhadap Umno dan BN begitu menebal sekali. Masyarakat bukan Melayu sudah mula bosan dengan kemampuan kepimpinan yang sedia ada. Dan hari ini orang-orang Melayu sedang melihat dengan mata kepala mereka sendiri kecelaruan dan kekusutan kepimpinan parti Melayu yang telah mereka beri kuasa sejak Merdeka dahulu.

Parti Melayu ini tidak lagi berupaya mengangkat martabat dan memperjuangkan nasib bangsa. Bukan hanya masyarakat bukan Melayu malah sesama orang Melayu sendiri sudah merasa betapa mereka juga sebenarnya terpinggir di bumi sendiri. Yang kaya, yang senang, yang mewah hanya segelintir kecil mereka yang dikeliling-kelalang pemimpin-pemimpin sahaja. Yang selebihnya susah dan merana.

Menyambut saranan Radzi itu saya kira bukan hanya di Perlis malah kepimpinan Umno disemua peringkat dan negeri perlu diubah, dan kita berilah kepercayaan kepada pemimpin-pemimpin luar Umnoi yang ternyata lebih jujur, bersih dan berkebolehan.

Ayuh kita semua sambut seruan Radzi itu. Selamat tinggal bukan hanya Shahidan tetapi juga Mahadzir, Tajol, Khir, Adnan, Mohamad, Idris, Ali, Ghani dan Musa!

No comments: