Sunday, December 09, 2007

Bolasepak: Malaysia kecundang lagi

Saya saksikan wajah Khairy Jamaluddin Timbalan Presiden FAM bersama-sama Menteri Belia dan Sukan Azalina Othman di Korat, Thailand semalam melalui Buletin Utama TV3.
Pasukan bolasepak kita kecundang lagi di Korat semalam dan terpaksa bungkus pulang dengan tangan kosong setelah gagal ke peringkat separuh akhir. Semalam kita seri dengan Singapura 1-1, sedangkan kita perlukan kemenangan. Ini bermakna Singapura akan mnelangkah masuk ke separuh akhir bersama juara kumpulan Vietnam.

Bukan hanya pasukan bolasepak yang pulang tangan kosong sebenarnya, yang berat memikul bebannya sudah pastilah Khairy sendiri yang mengharapkan pencapaian luar biasa terhadap pasukan kita bagi melonjakkan namanya ke atas, tambahan sejak menang tanpa bertanding jawatan Timbalan Presiden FAM.

Mungkin kini Khairy sedar tidak mudah mahu menggunakan badan sukan untuk menaikkan nama sendiri. Allahyarham Dato Harun Idris, yang ketika itu Ketua Pemuda Umno mungkin telah berjaya, tetapi pengorbanan dan sumbangan Harun kepada bolasepak negara adalah besar. Pemain-pemain kita menghormati beliau bukan kerana beliau Ketua Pemuda Umno atau MB Selangor, tetapi kerana PR nya yang menyerlah. Dan tidak dapat dinafikan ketika itu pasukan negara kita memang cemerlang.

Khairy kebetulan menang kedua-dua jawatan Naib Ketua Pemuda Umno dan Timbalan Presiden FAM tanpa bertanding. Ramai yang menganggap kemenangan mudah itu kerana beliau menantu PM dan Presiden Umno, entahlah. Tetapi sekarang masanya untuk Khairy buktikan yang beliau memang layak untuk jawatan itu, tetapi kecundangnya pasukan bolasepak kita di Korat nampaknya langsung tak membantu.

No comments: