Wednesday, December 26, 2007

Selamatkan badminton Selangor dari Zakaria Md Deros

Tidak cukup dengan kekotoran yang telah beliau tinggalkan, Zakaria Md Deros nampaknnya enggan hilang begitu sahaja tetapi terus mahu mewarnai lanskap Selangor walaupun kekotoran ditangannya itu masih belum hilang. Kini beliau bertarung pengaruh pula di Persatuan Badminton Selangor (SBA).

Terdapat dua kumpulan bertelagah untuk menguasai SBA, satu diketuai Zakaria yang kononnya meguasai 10 kelab badminton manakala satu lagi kumpulan diketuai V.Subramaniam. Kumpulan V.Subramaniam sebenarnya telah pun memanggil satu Mesyuarat Agung pada 31 Mac lalu dimana beliau telah dilantik sebagai Presiden menggantikan Zakaria. Semasa mesyuarat tersebut 9 kelab yang didokong Zakaria telah tidak dibenarkan masuk. Menurut rekod setakat ini terdapat 41 kelab yang berdaftar dengan Pejabat Pesuruhjaya Sukan.

Walaubagaimanapun baru-baru ini Pesuruhjaya Sukan Tan Sri Elyas Omar telah mengisytiharkan yang pemilihan dan mesyuarat pada 31 Mac itu sebagai tidak sah dan satu mesyuarat pemilihan baru perlu diadakan segera oleh pimpinan lama diketuai Zakaria.

Licik sungguh politik Zakaria. Saya pernah menulis di blog ini bahawa antara punca kelab-kelab badminton di Selangor enggan berketuakan Zakaria kerana Subramaniam pernah mendedahkan beberapa penyelewengan membabitkan Zakaria berlaku dalam SBA antaranya dalam isu perlantikkan kontraktor untuk mengubahsuai Gelanggang SBA di Kg Attap.

Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah pernah menyebut dalam wawancaranya di NST:

Corruption if not contained can become a cancer eating its way in our society.

Rasuah jika tidak dibendung akan menjadi kanser yang merosakkan masyarakat.

Dari Zakaria Md Deros yang kelam dan hitam rekod dan latabelakangnya, lebih baik Selangor mengangkat Misbun atau anak-anak Datuk Sidek yang lain mengetuai SBA, sekurang-kurangnya kita tahu masadepan badminton Selangor berada dalam tangan orang yang minat dan tahu serta berpengalaman dalam bidang tersebut. Mungkin kelab pemilik rumah besar atau kelab ahli-ahli politik kotor lebih sesuai buat Zakaria.

No comments: