Saturday, December 22, 2007

Tidak boleh menegur sesama BN

Sejak kebelakangan ini banyak sungguh suara ketidakpuasan hati kita dengar dari kalangan saf kepimpinan BN sendiri terhadap samada BN ataupun Umno selaku tulang-belakang parti komponan tersebut. Kalau sebelum ini saya pernah paparkan suara-suara keras semasa Perhimpunan Pemuda MCA dan Gerakan, pernah juga Zaid Ibrahim dan Tengku Razaleigh mengkritik, tidak ketinggalan PPP, kini terbaru seorang lagi pemimpin dalam komponan BN bersuara lagi.

Beliau adalah Naib Ketua Pemuda Gerakan Kebangsaan iaitu Sdr S. Paranjothy. Kata Paranjothy Umno khasnya Pemuda Umno memang sentiasa mebakar sentimen perkauman dikalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Malah kata beliau isu-isu perkauman sentiasa dibangkitkan oleh Umno untuk kepentingan politikl mereka khasnya dikalangan masyarakat Melayu. Lalu yang selalu menjadi mangsa adalah parti-parti komponan dalam BN yang sentiasa menjadi "punching bag" dan batu oncatan untuk Umno meluncur ke atas.
Paranjothy melemparkan serangan ini dalam kenyataan 4 muka beliau berjudul "Discrimination from womb to tomb" ataupun "Diskriminasi dari kandungan sehingga ke liang lahat"!

Dalam Buletin Utama TV3 tadi apabila Ketua Pemuda Umno diminta memberikan reaksi beliau terus sahaja menganggap pandangan Paranjothy itu sebagai kata-kata sumbang dan akan meminta Pemangku Presiden Gerakan Dr Koh Tsu Koon untuk memberikan penjelasan. Sementara itu Timbalan Ketua Pemuda Gerakan dan seorang AJKnya juga turut mengeluarkan kenyataan kononnya terperanjat dengan kenyataan Paranjorthy itu. (Timbalan Ketua Pemuda Gerakan Lim Si Pin dalah anak kepada mantan Presiden Gerakan Lim Keng Yaik).

Paranjothy mencadangkan agar semua 14 parti komponan dalam Bn bersatu menjadi satu parti berbilang kaum, satu cadangan yang memang sering dimainkan oleh Gerakan sebelum ini. Bagi beliau hanya dengan cara ini barulah segala bentuk politik perkauman akan dapat diatasi dan demikian juga segala bentuk diskriminasi dan manipulasi.

Bagi saya cetusan politik ini membuktikan memang BN bermasalah dan memandangkan ianya kerap sangat dibangkitkan sesama mereka maka masalah itu semakin menggunung dan menunggu masa untuk meletup. Rakyat perlu menggunakan kebijaksanaan bagi menilai semua ini, kalau hak untuk bersuara dan tegur-menegur sesama parti komponan sudah tidak ada sudah dilihat dengan penuh prejudis dan dianggap menderahaka, maka apalagi hak rakyat untuk menegur dan menuntut untuk didengar.

No comments: