Thursday, December 06, 2007

"Salute" pada Zaid Ibrahim

Saya sebelum ini memuji pandangan ahli Parlimen Johor Bharu yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam, Shahrir Abd Samad. Shahrir ketika itu mencadangkan yang demi mengelakkan kadar tol di lebuh-lebuh raya terus naik sehingga menekan kehidupan rakyat, sepatutnya konsesi-konsesi lebuh raya itu diambil-alih sahaja oleh kerajaan. Dengan itu kepentingan dan kebajikan rakyat dapat dipertimbangkan apabila ada keperluan untuk kenaikkan.

Walaupun Shahrir dari Umno, namun saya mengira pandangan beliau itu bernas, tambahan disaat rakyat memang keperitan bahana kenaikkan harga barangan dan perkhidmatan yang semakin menyesakkan nafas.

Hari ini dalam akhbar The Sun seorang lagi ahli parlimen Umno terbit dengan pandangan yang juga saya kira berani dan bernas.

Beliau adalah ahli parlimen Kota Bharu Zadi Ibrahim. Kata Zaid kerajaan seharusnya menguruskan demonstrasi jalanan sebaiknya dan tidak menggunakan kekerasan kerana ia tidak membantu malah lebih mengeruhkan suasana. Beliau berkata demikian dalam satu syarahannya kepada Kelab Rotary di sini.

Kata beliau lagi sepatutnya setelah 50 tahun merdeka kita sudah mampu menguruskan dengan baik apa bentuk protes dan demonstrasi sekali pun. Malah protes atau demonstrasi secara aman sepatutnya sebahagian dari amalan biasa sebuah negara demokrasi. Pihak polis katanya lagi sepatutnya menasihatkan para penganjur jalan mana yang boleh dan tidak boleh digunakan dalam menguruskannya dengan baik. Menggunakan kekerasan dan mengancam pula dengan ISA tidak akan menyelesaikan keresahan dan masalah rakyat.

Walaupun banyak yang saya tidak setuju dengan pandangan Zaid sebelum ini namun dalam hal berani menyuarakan pandangan, saya terpaksa "salute" pada beliau, satu-satunya anak jantan dalam Umno yang berani bersuara demi kepentingan bangsa. Beliau bagi saya berdiri sebaris dengan Shahrir dan Tengku Razaleigh. Yang lainnya bagaikan siput dalam cengkerang, hanya berani menyuakan kepala bila perlu, jika tidak, berlinduglah selamanya dalam cengkerangnya.
Masalahnya dalam Umno, bila sudah berani bagai mereka ini, amka nasib dan masa depan politik masing-masing kelam dan mungkin dihujung tanduk. Demikianlah nasib orang Melayu angkara Umno.

No comments: