Thursday, December 13, 2007

Jangan anggap hidung rakyat semuanya tertindik

Semalam di muka dua dua NST disiarkan gamabr beberapa tokoh politik dan NGO dan disertakan pandangan masing-masing berkenaan ucapan PM mengenai keamanan dan keselamatan awam. Ramailah yang memuji dan memuja, PM lah katakan (mengingatkan saya karya SN Shahnon Ahmad: Shit).

Tetapi saya sekali lagi tertarik dengan pandangan MP Kota Baru, Zaid Ibrahim. Kata beliau:

Public safety is paramount by law, but we must not use that as a reason to stifle dissent. Managing public safety and public freedom is a question of balance. People want to feel safe, but we also dont want to live in a society that doesnt allow freedom of expression.

Keselamatan awam adalah penting menurut undang-undang, tetapi ia tidak sepatutnya digunakan sebagai alasan untuk menekan perbezaan (pandangan). Menguruskan keselamatan awam dan kebebasan awam perlulah berimbang. Rakyat mahukan keselamatan, tetapi mereka tidak mahukan suatu masyarakat yang tidak mengizinkan kebebasana bersuara.

Ini bermakna hatta di dalam Umno dan BN pun tidak semestinya bersetuju dengan tindakan PM dan pihak polis dalam menekan dan menyekat kebebasan rakyat untuk bersuara dan berhimpun. Sebelum ini saya telah memetik pandangan bekas TPM Tun Musa Hitam mengenai perkara yang sama.

Dalam akhbar The Sun hari ini, seorang peguam Gan Ping Sieu menyuarakan bahawa pihak polis tidak sewajarnya menggunakan kekerasan melampau dalam menangani insiden penyerahan memorandum BERSIH di Parlimen Selasa lepas. Kata beliau tindakan menyerahkan memorandum kepada mana-mana ahli parlimen tidak wajar dianggap sebagai suatu perhimpunan haram apa lagi mengancam keselamatan. Permohonan yang perlu dibuat oleh mana-mana pihak untuk masuk ke parlimen bagi tujuan itu tidak sepatutnya dijadikan alasan untuk menyekat mereka dari memasuki parlimen.

Gan adalah Pengerus Biro Undang-undang Pemuda MCA.

Terbukti tindakan pihak polis dalam menangani peristiwa di Parlimen Selasa lepas, bolehlah dianggap keterlaluan dan menghalang hak rakyat dan proses demokrasi itu sendiri. Wakil BERSIH sekadar mahu menyerahkan memorandum kepada Spekaer Dewan dan Ketua Pembangkang, adakah itu kini sudah menjadi satu kesalahan di Malaysia?

Saya yakin walaupun ahli-ahli Parlimen BN berbangga dengan “silent” majoriti yang kononnya di belakang mereka, namun percayalah, berdasarkan pandangan-pandangan berbeza yang dari dalam BN dan Umno sendiri, “silent” majoriti itu tidak semestinya condong kepada mereka berikutan perkembangan ini.

Rakyat Malaysia yang sudah 50 tahun Merdeka, kinin sudah bijak membezakan antara yang benar dan yang palsu. Melayu, Cina dan India semuanya jangan diingat mudah dicucuk hidungnya dan diseret ke sana ke mari lagi. Cuma manusia yang tiada perasaan dan pertimbangan sahaja boleh seronok melihat kezaliman dan penindasan berlaku dikalangan sesama mereka secara melampau dan tidak berperi kemanusiaan.

Saya masih yakin kepada kemampuan rakyat Malaysia untuk membawa perubahan apabila tiba masanya nanti.

No comments: