Friday, May 13, 2005

PAKAIAN RAFIDAH DI TEHRAN
JANGAN SAMPAI MENDISKRIMINASI HUKUM

Saya berkesempatan menonton Buletin Utama TV3 semalam. Antara highlight nya adalah kunjungan rasmi PM dan rombongan ke Republik Islam Iran. Ditunjukkan pertemuan antara PM dan delegasi Malaysia bersama Presiden Khatami dan para menterinya.

Yang saya asyik perhatikan lalu terbit persoalan dalam dada, mengapa Ketua Wanita Umno, Rafidah Aziz perlu tutup kepala (walaupun jambul di depan terdedah) bila bertemu Presiden Iran Khatami di Tehran semalam?


Pak Lah, Rafidah dan rombongan mengunjungi Ayatollah Khamanaei

Rafidah yang saya tahu kalau menghadiri majlis-majlis persidangan, forum dan berbincang dengan para perwakilan Negara asing tidak pernah berpakaian demikian. Mengapa di Tehran beliau berubah?


RAFIDAH YANG KITA KENAL SEHAR-HARI

Adakah kerana menghormati Khatami selaku seorang ulamak dan Ketua Negara Republik Islam Iran? Atau kerana kerajaan Iran mengenakan syarat demikian?

Saya mengesyorkan jika Rafidah berpakian demikian kerana menghormati Khatami dan peraturan yang diguna pakai di Iran mudah-mudahan Rafidah selepas ini akan terus berpakaian demikian (dengan peningkatan dari masa ke semasa) kerana sesungguhnya ada yang lebih besar dari Khatami yang sentiasa melihat kita di mana sahaja kita berada. Dialah yang mencipta peraturan dan hukum sehingga diguna pakai oleh Khatami dan mereka-mereka yang taat dan betaqwa kepada Nya. (Saya bangkitkan perkara ini bukan kerana apa tetapi sebagai seorang Menteri wanita yang terkanan di Malaysia, Rafidah sudah pasti membawa bersamanya imej wanita Islam Melayu. Besar tanggungjawab beliau dalam hal ini.)

Tetapi kalau Rafidah berpakaian demikian semata-mata untuk menyesuaikan diri dengan majlis, maka selama itulah Rafidah dan mereka-mereka yang seumpama beliau sebenarnya telah mendiskriminasi hukum dan peraturan ciptaan Nya. Jangan kita hanya berjuang menentang diskriminasi terhadap wanita. Kita juga harus sedar dan jangan sampai mendiskriminasi Allah swt dan hukum serta peraturan Nya. Semoga Allah mengurniakan taufik dan hidayah kepada mereka-mereka yang dikehendakinya.

No comments: