Wednesday, March 16, 2005

KHIR OK DAH SERBA SALAH

Akhbar THE STAR hari ini melaporkan bahwa MB Selangor Khir Toyo menyatakan yang kerajaan negeri sedang mengambil langkah segera untuk menyelesaikan isu Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam di Bukit Cerakah. Kata beliau lagi Penasihat Undang-undang kerajaan negeri dan Pejabat Tanah dan Galian sedang menyediakan laporan darihal hakmilik tanah berkenaan.

Yang menjadikan Khir serba salah adalah ketika isu ini meletup baru-baru ini Pak Lah telah mengarahkan agar hakmilik Taman Pertanian berkenaan diserahkan kepada kerajaan Persekutuan supaya pemantauan dan pengurusan dapat dilaksanakan secara lebih efektif demi menjamin nasib dan masa depan taman warisan berkenaan. Dalam keadaan rimas dan tertekan Khir dikhabarkan telah memberikan persetujuan.

Walaubagaimanapun pada minggu lalu DYMM Sultan Selangor telah mengutus surat kepada Khir membantah pengambil-alihan berkenaan. Kata Tuanku telah banyak tanah di Selangor diserahkan kepada kerajaan Persekutuan (antaranya Kuala Lumpur, Putrajaya) oleh itu tidak perlu untuk menyerahkan mana-mana lagi jajahan negeri yang ada. Tuanku menambah bahawa jika pusat berminat memantau dan mengurus taman berkenaan kerajaan negeri boleh membenarkan tanpa perlu menyerahkan pemilikannya kepada mereka.

Dan kata Khir dalam THE STAR hari ini:

We will follow the directive of the Prime Minister.

Kita akan patuhi arahan Perdana Menteri.

Kalau demikian bagaimana dengan titah Sultan? Dalam hal ini saya bersetuju dengan Tuanku bahawa pengurusan dan pemantauan taman ini tidak perlu melibatkan penyerahan khazanah negeri Selangor kepada pusat. Kalau nak majukan, majukan sahaja bersama. Dan Khir sebagai MB sepatutnya berunding dengan Tuanku, takkanlah sampai membelakangkan institusi yang bertanggungjawab mempertahankan kedaulatan negeri.Ada MB sebelum ini yang durhaka kepada Tuanku Sultan sebelum ini, dan nasibnya terus malang lantaran pendurhakaan itu. Sebenarnya Tuanku Sultan Selangor dari dahulu sehingga yang kini semuanya baik-baik belaka, berjiwa rakyat dan sederhana. Takkanlah Khir tak tahu?

Sekurang-kurangnya Tuanku begitu prihatian darihal kedaulatan negeri, Khir bagaimana? Dalam hal ini rakyat Selangor sepatutnya berdiri teguh di belakang Tuanku dan bersama-sama mempertahankan kedaulatan dan maruah negeri. Khirlah yang sepatutnya terkorban akibat perkosaan biadap terhadap Bukit Cerakah ini dan bukannya kedaulatan negeri!

No comments: